Cserélnék az alig 30 éve használt dalt

Több mint kétszáz pályázat az új svájci himnuszra

Több mint kétszáz dal érkezett be arra a pályázatra, amelyet az új svájci nemzeti himnusz kiválasztására hirdettek.

2014.07.08 17:45MTI
Forrás: Wikipedia

Az ország négy hivatalos nyelvén összesen 215 pályázat érkezett a sokak által bírált jelenlegi himnusz helyettesítésére - közölte Lukas Niederberger, a Svájci Közhasznú Társaság igazgatója.

A legtöbb dal - 129 darab - német nyelven, a nyolcmillió svájci többsége által beszélt nyelven érkezett. Hatvankilenc francia, hét olasz és tíz rétoromán nyelvű pályázatot küldtek be a jelentkezők.

Svájcban sokan elégedetlenek a jelenlegi himnusszal, a svájci zsoltárral, amelyet egyesek a keresztény dal és az időjárás-jelentés kevésbé magával ragadó keresztezésének tartanak, mivel tele van Istenről és az alpesi panorámáról szóló utalásokkal.

Az 1841-ben Alberich Zwyssig cisztercita szerzetes által Leonhard Widmer szövegére komponált zsoltár csak 1981 óta Svájc hivatalos himnusza. Addig csupán egy dal volt, amelyet megtévesztő módon a brit himnusz zenéjére énekeltek.

Egy politikusokból, zenészekből, újságírókból, valamint sport- és zenei szervezetek tagjaiból álló zsűri válogat első körben a pályamunkákból. A három legjobb himnuszjelöltet aztán 2015 szeptemberében egy zenei fesztiválon mutatják be, a végső döntést a közönség és a televíziónézők hozhatják meg. Végül azonban a közvetlen demokráciájáról híres Svájcban népszavazás útján döntenek az új himnuszról.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.