1514-es nyomatok

EKF: az 500 éves könyvnyomtatásnak szentel kiállítást Riga

A könyvkultúra kialakulására emlékezik a könyvnyomtatás kezdetének 500. évfordulója alkalmából nyílt kiállítással Európa idei kulturális fővárosa, a lettországi Riga.

2014.07.02 06:38MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/adamr

Andris Berzins lett elnök kedden Heinz Fischer osztrák elnökkel közösen nyitotta meg a tárlatot a Lett Nemzeti Könyvtárban. 2015 áprilisáig összesen 80 eredeti, 1514-ből származó nyomatot mutatnak be a kiállításon. "Minden kiállított könyv 500 éves. Emberi történetekről mesélnek és arról, hogyan éltek akkoriban Európában" - mondta el Astrida Rogule kurátor.

A kiállított művek 19 könyvtárból származnak, többségük az Osztrák Nemzeti Könyvtárból és a Bajor Állami Könyvtárból. 1514-ben nyomtatták az első Tórát, az első arab betűs és az első lengyel nyelvű könyvet is. A kiállítás a lett főváros EKF-programjának keretében látható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.