Három alkalommal

Haydn Erdődy-kvartettjei az Erdődy-palota udvarán

Joseph Haydn Erdődy grófnak ajánlott vonósnégyeseit szólaltatja meg a Kodály Vonósnégyes három koncerten a budapesti Erdődy-palota udvarán.

2014.06.29 02:30MTI
Forrás: Wikipedia

A Kodály Vonósnégyes (Falvay Attila - első hegedű, Tóth Erika - második hegedű, Fejérvári János - brácsa, Éder György - gordonka) július 4-én, 8-án és 11-én este nyolc órától szólaltatja meg Joseph Haydn kompozícióit egy-egy 20. századi művel fűszerezve az MTA BTK Zenetudományi Intézetének, azaz a budavári Erdődy-palotának az udvarán.

Joseph Haydn 1797-ben írt hat vonósnégyesével megkoronázta kamarazenei műveit. Az Erdődy grófnak ajánlott, op. 76-os sorozat darabjait gazdag tematikus invenció, kirobbanó energia jellemzi. Már keletkezésük idején és azóta is rendkívül népszerűek. Ezt bizonyítja, hogy három közülük - a Quinten (d-moll), a Kaiser (C-dúr) és a Napfelkelte (D-dúr) - főleg a később hozzátapadt alcíméről ismert - mondta az MTI-nek Falvay Attila hegedűművész, a Kodály Vonósnégyes primáriusa.

A kvartett tagjai a Haydn-művek közé pihentetőül ajánlják a rövid, 20. századi alkotásokat. Webern és Rahmanyinov művei nem feltétlenül jellemzik szerzőik későbbi stílusát, viszont Kurtág György darabját, a 12 Mikroludiumot a komponista jellegzetes művének tartják.

Rossz idő esetén a hangversenyeket a palota Bartók Termében rendezik meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.