Hárommillió szál élő és száraz virág...

Csodás képek az idei Debreceni Virágkarneválról!

Mint minden évben augusztus 20-án, ezúttal is virágba borult Debrecen szerdán: a hagyományos virágkarneválon felvonuló 18 virágkocsi elkészítéséhez több mint 3 millió szál élő és száraz virágot használtak fel készítőik.

Csodálatos kreációk - Virágkarnevál Debrecenben! képgaléria

2008.08.20 19:02MTI - Fotó: MTI

A virágünnepnek évszázados hagyománya van a cívis városban: a történetírók szerint 1905-ben rendeztek először - ahogy akkor nevezték - virágkorzót Debrecenben.

A látványos kocsisorban 23 virágokkal díszített fogat haladt, élen természetesen a város ötösfogatával, miközben a nézők virágesővel fogadták a felvonulókat.

Később 1966-ban élesztették újra a csaknem feledésbe merült hagyományt, s néhány esztendő kivételével minden augusztus 20-án a virágé volt a főszerep Debrecenben.

Az idén már 39. alkalommal indulhatott el a karneváli menet: a 18 virágkocsi és köztük a 20 hazai és külföldi tánccsoport a Nagyállomástól indult és a Nagytemplom mellett elhaladva vonult végig a városon egészen a nagyerdei stadionba, ahol a zsűri előtt ismét megmutatták magukat a kompozíciók, s produkcióikat a táncosok.

Fotó: MTI

A karnevál napjára megduplázódott Debrecen lélekszáma: a 200 ezer helyi lakos mellé további 200 ezer érdeklődő érkezett a fesztiválra, hogy megnézhesse a virágcsodákat.

A színpompás produkciók közül a Bálint György - "mindenki Bálint gazdája" - vezette zsűri dönt a sorrendről, de a résztvevők is szavazhatnak sms-ben egészen szerda este 21.30 óráig.

Délután a nagyerdei stadionban közelről is megnézhették az érdeklődők a virágkocsikat, akinek erre nem volt ideje, csütörtökön még megteheti - tájékoztatták a szervezők a helyszínen az MTI munkatársát.

Kivéve - tették hozzá - azt a négy virágkocsit, amely már elindult Nagyváradra, hogy bemutatkozzon az ottani csütörtöki fesztiválon.

A hagyományoknak megfelelően este a virágkocsik lámpás felvonulásával, tűzijátékkal, majd a város főterén utcabállal fejeződik be az idei virágkarnevál Debrecenben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.