A kiállítás témája különösen aktuális

Udvardi Erzsébet-emlékkiállítás a veszprémi Érseki Palotában

A fény megérkezik címmel.

2014.06.07 06:30MTI
Forrás: Wikipedia

Udvardi Erzsébet képei a mennyországból, a föltámadt Krisztus dicsőségéből mutatnak meg valamit - mondta Márfi Gyula veszprémi érsek a tárlat megnyitóján, és hangsúlyozta: a művész a színek nyelvén próbált kifejezni valamit, ami szavakkal nem adható vissza.

Hozzátette, pünkösd közeledtével a kiállítás témája különösen aktuális. Udvardi Erzsébet alkotásai a mennyország színeiből sejtetnek számunkra valamit - vélekedett, s emlékeztetett arra, hogy a művész életének szerves része volt Jézus szeretete és az Istenhez való ragaszkodás.

Szerenka Miklós érseki helynök a tavaly elhunyt művésznőhöz kötődő személyes élményeit elevenítette fel. Elmondta: 1972 húsvétján mint "egyszerű hívőt" ismerte meg Udvardi Erzsébetet. "Tiszta, áttetsző volt az egész élete" - idézte fel.

Hozzátette, a művész hordozta a szívében az Istenszeretet fényét, s műveiből is ez a fény sugárzik. Kiemelte Udvardi Erzsébet természetszeretetét, amely - mint mondta - szintén fellelhető alkotásaiban.

Nagy Károly apátkanonok a művésznő életének fontos állomásait elevenítette fel. Úgy fogalmazott, Udvardi Erzsébet műveinek spiritualitása Isten szavaira és az egyház hagyományira támaszkodva értelmezhető.

Udvardi Erzsébet (1919-2013) természeti és biblikus témáit badacsonytomaji tóparti műtermében festette meg. A nagy egyházi ünnepekhez kapcsolódó oltárképei, táblaképei megtalálhatók a Dunántúl templomaiban, de szerte az országban világi intézményekben is láthatók aranyban és ezüstben fénylő festményei.

Oltárképei, templomi akvarelljei a Balaton vidékétől Mezőhegyesig és Szegedtől Baján át Sümegig és a Nyírségig közgyűjteményekben is helyet kaptak.

Az Érseki Palotában nyílt tárlata szeptember 24-ig látható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.