Velencei biennále

Megnyílt Berszán Zsolt velencei kiállítása

Az emberi test felbomlását kutatja Berszán Zsolt Decomposition című kiállítása, amely a 14. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále magyar kiállításának kísérőtárlataként nyílt meg pénteken az olasz városban.

2014.06.07 05:30MTI
MTI Fotó: Kallos Bea

Gulyás Gábor, a Velencei Biennále magyar kiállításának nemzeti biztosa a megnyitón elmondta: a tavalyi képzőművészeti biennáléhoz hasonlóan Magyarország immáron hagyományteremtő szándékkal ismét jelentkezik társművészeti kiállítással is.

Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár hozzátette: az elmúlt évtizedben alakult ki az a gyakorlat, hogy a velencei biennále idején a részt vevő országok a nemzeti pavilonoknak otthont adó Giardini park területén kívül kísérőkiállításokat rendeznek. Nagy öröm, hogy tavaly Gulyás Gábor kezdeményezésére ehhez a gyakorlathoz Magyarország is csatlakozott, és Mátrai Eriknek a San Lio templomban nyílhatott kiállítása - jegyezte meg.

A magyar kísérőtárlatnak idén is nagyszerű helyszín sikerült találni: a Bucintoro Királyi Evezős Klub tulajdonában álló egykori sóraktár falain a szó szoros értelmében érezzük az időt - emelte ki a helyettes államtitkár.

Hammerstein Judit szerint míg az idei biennále és annak magyar kiállítása az építkezésről, a gyarapodásról szól, Berszán tárlata ezzel ellentétben az elmúlásról. A kiállításon feketék a festmények, feketék a grafikák, feketék a szobrok, és csak nagyon ritkán láthatunk ellenpontokat - fűzte hozzá.

A szobrokban a néző emberi testeket vél felfedezni, míg a festmények a figurativitás és az absztrakció határán egyensúlyoznak, mégis szintén emberi testeket, testrészeket idéznek meg a közönségben. Berszán Zsolt munkái között vannak egészen megrendítő műalkotások, míg mások a fekete szín különleges szépségeit mutatják meg - mondta el Hammerstein Judit, hozzátéve: a tárlat egésze arra készteti a látogatót, hogy elgondolkodjon az emberi lét végső kérdésein.

A Széplaky Gerda által rendezett kiállítás július 6-ig látható a a Reale Societá Canottieri Bucintoro 1882 A.S.D. kiállítótermében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.