Egy hektárnyi történelem

Látogatható Arisztotelész iskolájának maradványai

A Lükeionnak több mint másfél évtizede felfedezett maradványai Athén szívében, a törvényhozás épületétől alig pár száz méterre.

2014.06.05 04:30MTI
Forrás: Wikipedia

Az új régészeti park hozzávetőleg egy hektáron terül el és utazást kínál a jelentős gondolkodó univerzumába.

Egy görög régészcsoport 1996-ban találta meg a híres ókori gondolkodó filozófiai iskolájának a maradványait. A Lükeionnak akkor már százötven éve igyekeztek a nyomára jutni. A filozófus híres iskoláját Apollón Lükeiosz, "Fényhozó Apollón" templomáról és ligetéről nevezte el, és ott sétálva oktatta tanítványait Kr.e. 335-től. A Lükeion szó ma tovább élő formája a líceum.

Arisztotelész Lükeionja az ókori Hellász három nagy filozófiai iskolájának egyike volt, Platón Kr.e. 387-ben alapított Akadémiája és a künikoszok (cinikusok) által Szókratész halála (Kr.e. 339) után alapított filozófiai iskola mellett.

Platón tanítványaként Arisztotelész volt a formális logika megteremtője, amelyet a tudományos kutatás eszközének tekintett. Tizenkét éven át tanított Lükeionjában, majd Nagy Sándor nevelője lett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.