A Ghymes feldolgozta Benyovszky Móric életét

Mária Terézia testőre táncol a színpadon

Táncjáték egy magyar kalandor életéről - a szegedi nemzetközi néptáncfesztivál záróeseményét a 25 éves fennállását ünneplő Ghymes közreműködésével állították színpadra. Remek látványvilág, egész estés tánc és Ghymes, Szélesi Sándor író szerint ez mindennapi betevő.

2008.08.19 19:21ZONA

Benyovszky Móric nem tartozik az iskolában tanított magyar hadfiak közé: a 18. századi világjáró kalandor Magyarországtól egészen messze járt be regényes életutat: Madagaszkár királyaként egy csatában fejezte be életét. Személyisége és története ihlető: remek történelmi regényt lehetne belőle kerekíteni, az alap pedig adott, Benyovszky önéletrajza Jókai Mór fordításában magyarul is megjelent. 

Nem csoda hát, hogy megragadta a Ghymest vezető Szarka Tamás fantáziáját, és a Szegedi Szabadtéri Játékok szervezőinek felkérésére e köré szervezte meg a néptáncfesztivál zárását. Benyovszky Mária Terézia testőre volt, egészen addig, míg egy örökösödési per elhúzódásakor a maga kezébe vette a sorsát. Ezután kiesett a császári udvar kegyeiből, és északra menekült, Litvániába. Harcolt a lengyel–orosz háborúban, és fogságba esett: több sebből vérezve szállították egy szibériai büntetőtelepre. 

Felgyógyulva azonban megtalálta feladatát: egyrészt a kamcsatkai kormányzó lányait oktatta francia nyelvre, másrészt feltérképezte a Bering-tenger szigeteit, és elkészítette az ott élők néprajzi leírását. Mindezek után megszökött, tengerre szállt, és délre hajózott Makaón át egészen Madagaszkárig. A Ghymes régóta a kedvelt együtteseim közé tartozik, legutóbb a budai várban megrendezett tavalyi borfesztiválon láttam és hallgattam őket, amikor is dermesztő hideg este köszöntött ránk, és kisebbfajta csoda volt, hogy elgémberedett ujjakkal milyen hangulatos zenét varázsoltak elő húros hangszereikből. 

A szegedi dóm előtt az augusztusi időpont ellenére sem volt meleg, ám nem fáztunk annyira, mint tavaly ősszel; itt azonban a Ghymes a produkciónak csupán a felét jelentette, a műsor lényegi része a meghívott táncegyüttesekre épült. További részletek a Zóná-ban!

A Ghymes táncoltatta Benyovszkyt


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.