Felmérték - sörmérték
Lehet-e sörrel kocintani, és ha igen, miért nem?
A magyar egyetemisták több mint fele mindig is koccintott sörrel, egyharmaduk viszont még a másfél évszázados "tilalom" letelte után is tiszteletben tartja a hagyományt.
2014.06.01 07:30ma.huA fentiek derültek ki a IV. Budavári Sörfesztivál sörvacsoráján ismertetett kutatásból. Bár a 150 éves szabályról mindenki hallott, a történelmi háttérrel sokan bajban vannak: minden tizedik egyetemista az ’56-os forradalomhoz, 6 százalékuk pedig a mohácsi csatához köti a koccintás felfüggesztését. Az egyetemisták fele szerint mindenki azt iszik, ami a keze ügyébe kerül, de egyre többen gondolják úgy, hogy inkább sörös nemzet a magyar, mint boros. Ehhez a hazai sörgasztronómia látványos fejlődése nagyban hozzájárulhatott.
Tízből három fiatalnak még mindig a bor jut eszébe, ha a magyarok italfogyasztási szokásaira gondol, de egyre többen gondolják úgy, hogy inkább sörivó nemzet vagyunk. A döntő többség (45%) szerint viszont felesleges különbséget tenni: azt iszunk, ami éppen a kezünk ügyébe kerül. Ami a sörrel való koccintatás tilalmát illeti: a vidéken élők tájékozottabbak (tízből csak négyen nem tudták, honnan eredeztethető a koccantási tilalom), és a hagyományokat is jobban tisztelik. Míg a városiak csupán egyötödéről mondható el, hogy még mindig követi a szabályt, addig a vidékiek közel fele továbbra sem koccint sörrel.
„A IV. Budavári Sörfesztivál a hazai sörgasztronómia fejlesztéséről és a különleges nedűkről szól. Június 12. és 15. között mindenkire felhőtlen szórakozás vár, azokra is, akik a 150 év letelte után még mindig fontosnak tartják a hagyományt, és azokra is, akik el sem tudják képzelni a nyári sörözéseket koccintás nélkül. Számunkra a legfontosabb szabály az, hogy a korsókban minőségi sörök legyenek ” – nyilatkozta Kurucz Dániel, a IV. Budavári Sörfesztivál egyik főszervezője, aki szerint a fesztivál 200 sörkülönlegességből álló kínálata még a borkedvelőket is le szokta venni a lábáról.
Istenes Bence szerint sem a koccintás a lényeg. „Ha sört iszom, akkor az ízekre koncentrálok. A Budavári Sörfesztivál pedig már negyedik éve mutatja meg, hogy a magyar sörgasztronómia egyre magasabb szintekre juthat” – vélekedik az RTL Klub műsorvezetője, aki a Magyarországon elérhetetlen cseh söröket sem fogja kihagyni. A négynapos sörünnepen ugyanis a prágai Dale±ice sörfőzde helyben főzött, szűretlen söreit is ki lehet próbálni.
"A mértéktartó alkoholfogyasztás híve vagyok, de egy gasztronómia eseményen mindig szívesen veszek részt. Bár nem gyakran iszom sört, a különlegességekre én is nagyon kíváncsi vagyok" – mesélt sörfogyasztási szokásairól Molnár Ferenc Caramel, aki szintén fellép a IV. Budavári Sörfesztiválon.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 16:13 Közösségi kerékpárrendszert adtak át Tatabányán
- 15:12 Turisztikai ügynökség: egymilliárd forintból újulhatnak meg a Tourinform irodák
- 14:11 Már több mint ötmillió letöltésnél jár a BudapestGO
- 13:11 Bach: marad az eredeti terv, a Szajnán lesz az olimpiai megnyitó
- 12:10 Rekordszámú turista látogatott Spanyolországba az idei első negyedévben
- 11:10 Önkéntes pénztárak: évente több milliárd forint adóvisszatérítésről mondanak le a tagok
- 10:09 MGE: minden adott az új autók piacának fellendüléséhez
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06