Cannes

Mundruczó Kornél: a fődíj a szerzői film megerősítése

"A díjat nem én kaptam, hanem annak szellemisége, ami nem egyszerűen én vagyok, hanem az összes ember, aki 200 százalékkal belerakta magát."

2014.05.24 06:30MTI

Mundruczó Kornél szerint "a magyar és az európai szerzői film megerősítését" szolgálja az, hogy a Fehér Isten című "politikai melodráma" elnyerte az Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű versenyprogram fődíját a 67. cannes-i filmfesztiválon.

"Még akkor is, ha arról az európai félelemről beszél, ami körülvesz minket" - tette hozzá a rendező az MTI-nek adott interjúban Cannes-ban, miután átvette az elismerést.

Annak ellenére, hogy ez volt a rendező eddigi legdrágább alkotása, Mundruczó "partizánfilmnek" tekinti a Fehér Istent. Mégpedig amiatt az őszinte lelkület miatt, amellyel ez az alkotás készült, az alkotótársai, a kutyák, a színészek, a finanszírozók "őszinte érzelmei" miatt.

"A díjat nem én kaptam, hanem annak szellemisége, ami nem egyszerűen én vagyok, hanem az összes ember, aki 200 százalékkal belerakta magát" - hangsúlyozta.

"A sok ínséges idő után, amit ki kellett bírni 2010 óta, ez egy pici hógolyó, ami most elindult és megy a saját útján" - fogalmazott a rendező. Hozzátette: "Ha őszintén beszélünk, az visszhangra talál, s a film személyessége kijelöl egy utat".

A rendező elmondta, hogy a film múlt hétvégi bemutatója óta csaknem húsz ország, köztük a legjelentősebb európai államok és az Egyesült Államok is érdeklődött a Fehér Isten forgalmazása iránt. "Érezni lehetett a fesztiválon, hogy ez a film növekszik, és ennek az útnak nem látjuk a végét" - hangsúlyozta.

fotó: filmtekercs.hu

Számára ugyanakkor az a legfontosabb, hogy minél több néző megnézze az alkotást a világon, és kommunikáció induljon meg körülötte.

A Fehér Isten Mundruczó meghatározása szerint "politikai melodráma", s annak a nagyon jó nemzetközi sajtóvisszhangja után elsősorban az otthoni fogadtatásra nagyon kíváncsi. "Nagyon bízom abban, hogy a magyar társadalom hajlandó lesz ezzel a filmmel kommunikálni".

A film június 12-től látható a hazai mozikban.

A filmes és színházi munkáival is világszerte elismert Mundruczó Kornél hatodik nagyjátékfilmje egy kislány és egy kutya barátságának történetét meséli el. A filmben egy új törvény szerint minden korcs után különadót kell fizetni, ezért ebek százait dobják ki a tulajdonosok. A 13 éves Lili sikertelenül próbálja megóvni apjától a kutyáját, Hagent, az is utcára kerül, ahol a lány hiába keresi. Hagent először harci kutyának fogják be, majd kisemmizett fajtatársai között egy sintértelepen talál menedéket, velük együtt fellázad az őt korábban megalázó emberek ellen. A Budapest utcáin meginduló vérengzést végül Lili próbálja megállítani.

Az ötvennapos budapesti forgatás egyik különlegessége volt a csaknem kétszáz, menhelyekről válogatott kutyaszereplő részvétele, amire még nem volt példa filmben.

A magyar-svéd-német koprodukcióban több mint 700 milliós költségvetéssel készült Fehér Isten című film gyártását 280 millió forinttal támogatta a Magyar Nemzeti Filmalap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.