Visszatérő vendég

Cannes: török film nyerte a kritikusok FIPRESCI-díját

Tavaly az Adele élete című leszbikus szerelmes film kapta díjat, amely később elnyerte a fesztivál fődíját, az Arany Pálmát is.

2014.05.23 23:00MTI
Fotó: Wikipedia.org

Nuri Bilge Ceylan török rendező Téli álom című filmjének kapta a 67. cannes-i filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját.

Tavaly az Adele élete című leszbikus szerelmes film kapta díjat, amely később elnyerte a fesztivál fődíját, az Arany Pálmát is.

A Téli álom című filmjében Ceylan kameráját a kicsiny anatóliai faluban, Kappadókiában állította fel, ahol a film főszereplője, a hatvan év körüli volt színész, Aydin (Haluk Bilginer) egy szállodát működtet, amelyet nyáron szívesen látogatnak a turisták. Télen azonban a vidék teljesen kihalt, és a felvilágosult és gazdag entellektüel szerepében megjelenő Aydin egyedül találja magát fiatal feleségével és elvált nővérével.

A török rendező visszatérő vendégnek számít Cannes-ban, ahol kétszer elnyerte a második legjelentősebb díjat, a zsűri Nagydíját és egyszer a legjobb rendezőnek járó elismerést is megkapta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.