Programajánló

Szigeti Tamás zenészportréiból nyílik fotókiállítás a BMC-ben

Szigeti Tamás fotográfus magyar zenészekről készült, évtizedekkel ezelőtti és mai portréiból nyílik kiállítás a Budapest Music Centerben (BMC) péntektől.

2014.05.23 05:30MTI
Forrás: Freedigitalphotos/Michal Marcol

Szigeti Tamás az MTI-nek elmondta: a tárlat címe - da capo, azaz elölről - arra utal, hogy olyan képeket láthat a közönség, amelyek körülbelül 30 évvel ezelőtt készültek, amikor a fényképeken látható zenészek még pályájuk elején jártak. "A kiállítás különlegessége, hogy az elmúlt másfél évben újra felkerestem a zenészeket, és lefotóztam őket, amint egykori fotójuk kinagyított példányát maguk előtt tartják" - magyarázta.

A BMC nagyterme előtti kiállítótérben elhelyezett összesen 23 képen többnyire komolyzenészek szerepelnek, köztük Kocsis Zoltán karmester, zongoraművész, Szabadi Vilmos hegedűművész, Plácido Domingo és Kincses Veronika operaénekesek, Jandó Jenő zongoraművész, Geiger György trombitaművész és Drahos Béla karmester, fuvolaművész. Négy olyan zenész - Szakcsi Lakatos Béla, Tony Lakatos, Babos Gyula és Jirí Stivín cseh fuvolista - kettős portréja is szerepel a tárlaton, aki elsősorban a dzsesszhez köthető.

Mint Szigeti Tamás felidézte, a fotók 1978 és 1986 között készültek a Magyar Rádió havi zenei programfüzete, a Zenei híradó számára, melyben mindig szerepelt egy képösszeállítás az előző havi koncertekről. "A képek általában a próbákon készültek, aztán bónuszként beültem a koncertre is; óriási élményt jelentettek. Más, kifejezett zenei kötődésem nincs, leszámítva azt, hogy különböző hangszereket halmozok föl a lakásban, és nagyon szeretném tudni valamelyiket megszólaltatni" - mesélte.

"Jirí Stivínről készítettem nemrég egy képet, és akkor jutott eszembe, hogy előkereshetném a régi negatívokat, és felkereshetném a zenészeket a kettős portrék ötletével. A friss képek 2012 decembere és idén március-április között készültek, és időközben megszületett a kiállítás terve is" - magyarázta Szigeti Tamás, aki aztán ötletével "rátörte az ajtót" a BMC-re. Mint mondja, olyan kiállítóhelyet képzelt el, ahol pezsgő zenei élet folyik, és találkozhat a zene, a képek és a közönség.

Bár ez a sorozat éppen zenészekről készült, ez nagyrészt véletlen: "valószínűleg ugyanilyen érdekes lenne, ha például taxisofőrökről készítettem volna képeket 30 éve és ma" - tette hozzá.

A da capo című fotókiállítás szeptember 30-ig látogatható a Budapest Music Centerben.

Szigeti Tamás 1956-ban született. 1986-tól a Magyar Hírlap szerkesztőségében helyezkedett el fotóriporterként, később a fotórovat vezetője és egyben a lap képszerkesztője lett. 2002-től a Best magazin, majd a 168 óra és a Figyelő képszerkesztőjeként is dolgozott.

A nyolcvanas évek elejétől szerepel egyéni és közös kiállításokon. A sajtófotó pályázatokon több helyezést, díjat nyert, a kilencvenes évek közepétől részt vett a pályázat zsűrijének munkájában is. Alapító tagja a Magyar Fotóriporterek Társaságának, 2005-től 2008-ig a társaság elnöki tisztségét is betöltötte - derül ki a Fotóvilág összeállításából.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.