Góg Laura

Tolnay 100 - könyvbemutató a Hadik Kávéházban

Miért volt Tolnay Klári a közönség kedvence 64 éven keresztül, miben állt a varázsa azon kívül, hogy tehetséges, a szakmához értő művész volt?

2014.05.21 15:50MTI
Forrás: youtube.com

A 100 éve született Tolnay Klárira emlékeznek a Hadik Kávéházban, ahol szerdán mutatják be a színésznő pályáját feldolgozó Tolnay 100 című kötetet, Góg Laura munkáját.

Az esten a "Tolnay Klári-jelenséget", a kétszeres Kossuth-díjas színésznőt, érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját idézik meg barátaival, tisztelőivel és a fotókkal gazdagon illusztrált új kötet bemutatásával, amely a Helikon Kiadó gondozásában jelent meg a centenáriumra.

Góg Laura az MTI-nek elmondta: a kötet létrehozásának gondolata már két éve megfogalmazódott benne, amikor az első Tolnay Kláriról szóló könyve megjelent. A Tolnay Klári szerepei színpadon és filmen című kötet színháztörténeti adattár volt, elsősorban a szakmának szólt - mondta, hozzátéve, hogy a mostani kötet azonban nem adattár és nem is életrajzi könyv. Száz fotót és 14, színháztörténeti forrásokat is felhasználó esszét tartalmaz. A szerző Tolnay Klári személyiségjegyeit elemzi megpróbálva megfejteni, hogy miben állhatott művészi hatása.

Elmondta: a kötetben arra próbál választ adni, hogy miért volt Tolnay Klári a közönség kedvence 64 éven keresztül, miben állt a varázsa azon kívül, hogy tehetséges, a szakmához értő művész volt. A szerző arról beszélt, hogy különleges kémia működött Tolnay Klári és a közönség között, ezt a jelenséget próbálja az esszékben megfejteni.

Mint mondta, a Tolnay Kláriról szóló írások olyan témák köré csoportosíthatók, mint a művész bölcsessége, sokszínűsége, humanizmusa, valamint a rendező és a színész viszonya. Mint említette, az egyik fejezet Az írók és a női lélek címet viseli, egy másik pedig a színésznő egyik legnagyobb alakításával, A vágy villamosa Blanche-ával foglalkozik. A szerző korabeli színházi kritikákat használ fel, az előadásokat idézi meg, egyes témákról a színésznő gondolatait is megismerheti az olvasó.

Góg Laura elmondta: Tolnay Klári életéről sokat lehet tudni, sokszor nyilatkozott magánéletéről, az ő célja ezért az volt, hogy művészi pályaképet rajzoljon fel, művészi hatás-mechanizmusához vigye közelebb az olvasót és előadások emlékeit idézze fel benne.

A szerző személyesen ismerte Tolnay Klárit, akivel négy éven keresztül jó barátságban volt: 14 évesen ismerte meg a színésznőt, aki akkor 80 éves volt.

Tolnay Kláriról elmondta: olyan emberábrázoló képessége volt, amely egyszerre volt realista és költői. Elegáns, nemes jelenség volt, viszont rendkívül emberközeli, egyszerű és jó humorú.

"Úgy elegyítette magában a nemes vonásokat az egyszerűséggel, szerénységgel, hogy ez átütött alakításain is" - mondta, hozzátéve, hogy intellektuális alkat volt, mindig belülről építkezett a figura megformálásakor.

"Teljes azonosulás és önazonosság jellemezte a szerepeiben és azokon kívül is. Ez lehetett annak a titka, hogy annyira közel tudta hozni az alakított figurát a nézőhöz, és az ő személyisége is nagyon szerethető volt" - fogalmazott a szerző.

Góg Laura, aki a Tolnay-emlékév főszervezője is elmondta: több mint 60 programot bonyolítanak le az emlékévben országszerte és határainkon túl, számos intézménnyel együttműködnek és számukra is varázs-szó volt Tolnay Klári neve.

Kiemelte: az emlékév programjaival fontosnak tartják megszólítani azt a fiatal generációt is, amely már nem láthatta színpadon a művészt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.