Alföldi Téglárium

Miért vannak bélyegek a téglán?

Mesélni kezdenek a több száz éves építőelemek.

2014.05.17 23:30MTI
Forrás: teglamuzeum.uw.hu

Régi bélyeges téglák százait teszik közszemlére Mezőtúron, hogy emléket állítsanak a település valaha nevezetes iparágának.

Mezőtúr térségében már az 1600-as években épültek olyan vízimalmok, amelyeknek téglából készült a fala, a 18. és 19. században több téglagyár is működött a településen, és ez az iparág az utóbbi évekig jellemző volt a térségre - idézte fel a túri téglagyártás múltját Szabó András, a helytörténeti egyesület elnöke, hozzátéve: a téglagyártás annak köszönhette több évszázadon át tartó virágzását, hogy a térségben nagyon jól megmunkálható agyagot rejtett a föld.

A most kialakítandó Alföldi Téglárium kiállítási anyagát a Szabó András által hosszú évek során összegyűjtött mintegy négyszáz tégla adja. Ezek egy részét úgy szerezte meg, hogy figyelemmel kísérte a régi házak sorsát, és azok lebontásánál egy-egy számára becses darabot kimentett gyűjteményének.

Kollekciója legrégebbi tégláit a 17. században égették ki, és azért hívják őket bélyegesnek, mert láthatók rajtuk azok a pecséttel nyomott jelek, amelyek alapján beazonosítható volt hajdani gyártójuk vagy kereskedőjük - tette hozzá az elnök.

A téglárium létrehozásához az önkormányzat két használaton kívüli termet biztosított, az oda szánt polcok már elkészültek, jelenleg a kiállításra váró téglák rendezését, címkézését végzik.

Az Alföldi Tégláriumban az érdeklődők képek, ábrák és szövegek segítségével a téglagyártás folyamatát is megismerheti.

Az ünnepélyes megnyitón, amelyet június 21-én tartanak Mezőtúron, a gyűjtő az anyagot a városnak adományozza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.