A bejelentett 400 milliónál

Több pénz juthat a Cseh Tamás Program indítására

A bejelentett 400 millió forintnál nagyobb összeggel is indulhat a könnyűzenei színteret támogató Cseh Tamás Program.

2014.05.16 00:30MTI
freedigitalphotos.net/patrisyu

Erről L. Simon László kormánybiztos, fideszes képviselő, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) leköszönő alelnöke beszélt csütörtökön a Music Hungary konferencián.

"A tervezett 900 millió forint helyett egy váratlan mobilszolgáltatós bevétel miatt 1,2 milliárd forintra nőtt az üres adathordozói díjakból az Artisjustól az NKA-hoz kerülő összeg. Ez azt is jelenti, hogy a Cseh Tamás Program idén nem 400, hanem akár 500 millió forintból is elindulhat" - jelentette be L. Simon László az egri zeneipari konferencián.

A kormánybiztos azt mondta, hogy az üres adathordozói díjakra épülő szerzői jogi rendszer helyett hosszú távon egy másikat kell bevezetni, egy olyat, amely a valóságos letöltési vagy nézettségi adatokhoz kapcsolódik. "Az ügy nincs lezárva" - tette hozzá.

L. Simon László kiemelte, hogy a vásárlók által fizetendő üres adathordozói díjak 25 százalékából, az Artisjustól az NKA-hoz átkerülő 1,2 milliárd forintból a zenei jogosultakat illető 957 millió forintot odaadják a kulturális alap zenei kollégiumának, amely ugyanolyan alapon fog dönteni annak elosztásáról a zeneszerzők és előadók között, ahogy azt eddig az Artisjus tette.

"A Cseh Tamás Programról nem ért véget a szakmai egyeztetés. Elfogadtuk a hét alprogramot, de az azok közötti forrásmegosztás meghatározása még hátra van.

Ennek meghatározására az NKA zenei kollégiuma az eddig is részes szakértőket fogja felkérni" - hangsúlyozta a kormánybiztos. Szólt arról, hogy a Cseh Tamás Programra a következő évekre meghatározott 100 millió forintot három évre garantálják, azért nem hosszabb időre, mert kötelezettséget csak ennyi időre tudnak előre vállalni, viszont a kifizetések nem függnek majd az évi központi költségvetési vitáktól.

"100 millióból a tartós programműködést tudjuk garantálni. A koordinálással egy állami kulturális céget lenne célszerű megbízni, mert az rugalmasan tudja kezelni a kérdést. Külön programirodát nem kell működtetni, csak a nemzetközi piacra jutás érdekében".

Szinger András, az Artisjus főigazgatója elmondta, hogy az Artisjus júniusban utalja át az NKA-nak az összesen 1 milliárd 229 millió 250 ezer 86 forintot. Mint megjegyezte, ennek 77,9 százaléka, 957 millió forint illeti a zenei jogosultakat, ennek 90 százaléka könnyűzenei szereplő.

Berta András, a korábbi PANKKK Programiroda programigazgatója felidézte, hogy a 2005-ben indult PANKKK életében 2007-től 2009-ig állt stabilan rendelkezésre egy 100 millió forintos keretösszeg, ami a 2010-es költségvetésből már hiányzott.

L. Simon László ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a PANKKK-ot nem a Fidesz-kormány verte szét, bár azt elismerte, hogy nem indította újra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.