Csak az időjárás volt kegyes

Sztrájksorozattal és hatalmas estéllyel indult a cannes-i filmfesztivál

Az elmúlt évek szélviharral kísért felhőszakadásaitól az időjárás idén megkímélte a cannes-i filmfesztivál kezdetét, a kellemes napos tavaszi időben azonban a taxisok és a tűzoltók szakszervezetei sztrájkkal fogadták a francia Riviériára érkező vendégeket.

2014.05.15 12:49MTI
freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

A megmozdulások várhatóan a seregszemle alatt is folytatódnak. A Fesztiválpalota előtt mintegy száz egyenruhás tűzoltó tüntetett a munkakörülményeik módosítása miatt. Eközben a nizzai repülőtér termináljaira vezető utakat a Cote d'Azur taxisai állták el gépkocsijaikkal, s órákra lebénították a közúti közlekedést.

A világ mindent tájáról érkező felháborodott fesztiválózók a repülőtéren vagy autóbuszokban voltak kénytelenek kivárni, hogy a rendőrök helyet biztosítsanak a járműveknek a Cannes-ba való jutáshoz, ahol pedig a pályaudvar előtt tiltakozott mintegy száz taxis.

A taxisok a fesztivál alatt feketéző sofőrök és a telefonon vagy interneten előre megrendelhető személyszállító járművek (VTC) tisztességtelen konkurenciája ellen tiltakoztak.

"A sofőrök litvánok, az őket foglalkoztató orosz vállalkozók Németországban bérlik a járműveket, nincsenek itt fizetendő költségeik és nem tartják tiszteletben a szabályokat" - mondta a taxisok egyik képviselője a Nice-Matin regionális lapnak.

Delphine Lallemand, a nizzai repülőtéri határügyi rendőrségének vezetője ígértet tett arra, hogy folyamatos lesz a személyszállító járművek ellenőrzése a fesztivál idején, és megpróbálják kiszűrni a feketézőket. Franciaországban jelenleg alig 55 ezer taxi van, ebből csak 20 ezer Párizsban.

Ennek oka, hogy az állam törvényben szabályozza a kiadható, illetve megvásárolható taxiengedélyek számát, amely a második világháború óta nem növekedett. Az engedély költsége nagyon magas: városonként 140 ezer és 250 ezer euró (41 millió és 75 millió forint) között mozog.

Az utóbbi évtizedben azonban mintegy 12 ezer, telefonon rendelhető, úgynevezett sofőrrel ellátott turisztikai gépjármű (VTC) és motorkerékpáros taxi állt forgalomba, amelyek olcsóbban kínálják szolgáltatásaikat, mint a hagyományos taxik.

"A fesztivállal való zsarolás mindig is létezett, hiszen hatalmas mértékű médiavisszhangot ad (a megmozdulásoknak)" - mondta a Le Figaro című napilapnak David Lisnard, Cannes alig egy hónapja megválasztott polgármestere, aki korábban 12 évig a Fesztiválpalota igazgatója volt.

A fesztivál szerda este Olivier Dahan francia rendező Grace - Monaco csillaga című filmjének díszbemutatójával vette kezdetét. A vetítést követően a Fesztiválpalotában rendezett pezsgős díszvacsorát Bruno Oger Michelin-csillagos séf állította össze a díszvendégeknek.

A gálavacsorán a Nicole Kidman főszereplésével készült film alkotógárdája mellett a teljes zsűri megjelent Jane Campion új-zélandi filmrendező vezetésével. Az ünnepség a vacsora után a Palm Beach tengerparti klubban folytatódott, ahol a monacói uralkodó családról szóló film francia forgalmazója, a Gaumont egy hatalmas sátorban berendezte a legendás 5-ös hollywoodi stúdiót, ahol egykoron Grace Kelly rendszeresen forgatott.

A vendégeket határőröknek öltözött statiszták fogadták, s a határ szimbolikus átlépése után a buli egy fiktív monacói területen folytatódott. A történelemhamisítással vádolt film negatív sajtófogadtatása és a Grimaldi család bojkottja ellenére az estély vendégei ovációval fogadták a Grace Kellyt alakító Nicole Kidmant et Tim Roth-ot, aki III. Rainert formálja meg a filmben. A két világsztár rendőri felvezetéssel érkezett.

A sátorban egyszerre több buli közül is választhatott a szerencsés 800 meghívott vendég. Egy tengerparti zenés szórakozóhely mellett a monacói palota egyik korabeli nagytermét is berendezték, valamint a parton egy nagy táncparkettet is kialakítottak, ahol DJ Cut Killer keverte egész éjjel a zenét, miközben a bulizók egy az egykori monacói uralkodópár fotójával övezett, álomautókból álló gyűjtemény előtt pózolhattak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.