Magas, de nem rekordárat fizettek érte

Elkelt a világ legnagyobb tökéletes kék gyémántja

Rendkívül magas, de nem rekordáron, 23,79 millió dollárért kelt el a Christie's aukciósház szerda esti genfi ékszerárverésén a világ legnagyobb tökéletes csiszolt kék gyémántja, egy színét és tisztaságát tekintve páratlan drágakő.

2014.05.15 07:10MTI
freedigitalphotos.net/Boykung

A The Blue (A kék) nevű, körte alakú gyémánt 13,22 karátos, tisztaságát tekintve tökéletes - lupe tiszta -, színének besorolása pedig szintén a legértékesebb, élénk fantázia kék.

A ház nem fedte fel az eladó kilétét, és inkább azt hangsúlyozta, hogy a The Blue a legnagyobb élénk fantázia kék gyémánt, amely valaha árverésre került. A kő minden bizonnyal Dél-Afrikából, a Cullinan-bányából származik.

A vevő a Swatch csoporthoz tartózó Harry Winston amerikai ékszerház, amely az ügylet után The Winston Blue-ra keresztelte az értékes szerzeményt.

A kék gyémántok mindössze két százalékát adják a világ gyémánttermelésének - mutatott rá az árverést megelőzően az aukciósház amerikai és svájci ékszerrészlegének vezetője, Rahul Kadakia, aki a kék gyémántok Rolls-Royce-ának nevezte a drágakövet.

Mint mondta, szinte lehetetlen, hogy ilyen minőségű és méretű kék gyémánt létezzen. A The Winston Blue-hoz fogható színű gyémánt akad, ilyen tisztaságú azonban nem.

A The Winston Blue nem kelt el rekordáron, az eladási rekordot ebben a színkategóriában továbbra is a 35,56 karátos Wittelsbach szürke-kék gyémánt tartja, amelyet 2008-ban adott el 24,3 millió dollárért az aukciósház.

A kő az ügylet és 31,06 karátosra történő újracsiszolása után a Wittelsbach-Graff nevet kapta. Alacsonyabb összeget, 7,8 millió dollárt adtak a The Ocean Dream nevű gyémántért.

Az 5,51 karátos, mély - más források szerint élénk - fantázia kék-zöld drágakövet Közép-Afrikában találták, és különleges, a természetben gyakorlatilag nem létező árnyalata miatt az egyik legritkább a világon.

A gyémántok mellett nyakékek, brossok és fülbevalók is szerepeltek a genfi aukción, 217 ékszert adtak el. Kiemelkedett a kínálatból egy gyémánt Cartier-melltű a századforduló idejéből, ezt 11,47 millió dollárért vették meg.

Az aukciósház összességében 154,2 millió dolláros bevételre tett szert a genfi aukción, és ezzel minden idők eddigi legnagyobb volumenű ékszerészeti ügyletét bonyolította le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.