Indul a bírósági huzavona

Bob Marley-dalok szerzői jogaiért harcol két kiadó

Bob Marley 13 dalának, köztük a No Woman, No Cry című számnak a szerzői jogaiért kezdődött bírósági tárgyalás kedden a londoni felső bíróságon.

2014.05.13 20:55MTI
freedigitalphotos.net/patrisyu

Két ellenlábas zeneműkiadó, a Cayman Music és a Blue Mountain Music bírósági végzéssel akarja rendezni vitáját a jamaikai reggae sztár 1973 ás 1976 között írt dalainak szerzői jogairól.

A per tétje több millió dollár. Olyan világhírű számok szerzői jogaiért versenyeznek, mint a Crazy Baldhead, a Johnny Was a Natty Dread, a No Woman, No Cry, a Talking Blues vagy a Want More című dalok.

A vita egy 1992-ben - 11 évvel Bob Marley halála után - kötött egyezségről folyik közöttük, amelynek értelmében a néhai reagge sztár dalainak szerzői jogát a Cayman átadta a másik félnek.

A Cayman Music, amellyel Marley 1973-ban kötött kiadói megállapodást, azt állítja, hogy a 13 dal szerzői joga nem volt az egyezség tárgya. Ezt vitatja a Blue Mountain, amely ma Marley dalainak többségét gondozza.

A Cayman Music ügyvédei a keddi tárgyalási napon azzal érveltek, hogy Bob Marley annak idején "csalárdul" másokat nevezett meg a dalok szerzőjeként, hogy megkerülje a velük kötött 1973-as egyezséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.