Még a Seuso-kincsek is képbe kerülnek

Eladhatja a múzeum a gyűjteménye darabjait?

A valaha piacra került legjelentősebb egyiptomi szobor vár árverésre, bajban az eladó.

2014.04.29 17:25MTI

Engedélyének visszavonásával fenyegette meg az angliai művészeti tanács a Northampton Museumot egy becslések szerint 4-6 millió fontot érő ókori egyiptomi szobor tervezett elárverezése miatt.

Szekhemkának, a fáraó írnokának időszámításunk előtt 2400-2300 körül mészkőből faragott alakja a Christie's aukciósház szerint a valaha piacra került legjelentősebb egyiptomi szobor. A műkincset a tervek szerint július 10-én árverezi el az aukciósház, a bevételeken egy szokatlan megállapodás értelmében 55-45 százalékos arányban megosztozna a helyi tanács és Lord Northampton, akinek dédnagyapja ajándékozta a szobrot 1880 táján.

Lord Northampton korábban ellenezte az eladás tervét, mondván, hogy az szembemegy az ajándékozás feltételeivel. Most azonban meggondolta magát a részesedés fejében - írta a The Art Newspaper. A lap emlékeztetett arra, hogy felerészt a lord tulajdonában vannak a Seuso-kincsek, amelyek több mint 100 millió dollárt érnének a piacon.

A northamptoni önkormányzat hétfőn közölte, hogy a Szekhemka-szobor eladásából befolyó összeg rájuk eső részéből támogatni fogják a művészeti, helyi történeti és cipőtörténeti múzeum 14 millió fontba kerülő bővítését.

Amennyiben a felek kitartanak a szobor eladása mellett, az angliai művészeti tanács mérlegelni fogja a múzeum akkreditációjának visszavonását, ami jócskán megnehezítené az önkormányzat gyűjtését a múzeum kibővítésére. A testület egyik szóvivője hozzátette, amennyiben az akkreditációs testület úgy találja, hogy Northampton megszegi a múzeumokra vonatkozó szabályokat, úgy előfordulhat, hogy az intézménynek vissza kell fizetnie azokat az adományokat, amelyeket jelenleg kap.

Az eladást az Egyesült Királyság múzeumainak szövetsége szintén erősen ellenzi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.