Vámos Miklós Amerikáról szóló könyve - újra

Amerikában sem fenékig tejfel az élet. Nem is volt sosem...

Tudta, hogy a most 64 éves Vámos Miklós eddig mintegy negyven kötetet írt, legsikeresebb, az Apák könyve című regény 27 nyelven jelent meg?

2014.04.26 23:30MTI
Forrás: Wikipedia

Három évet töltött Amerikában a magyarországi rendszerváltás idején Vámos Miklós író, aki hazatérve írta meg A New York-Budapest metró című regényét. A kötet a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra most ismét megjelent, több mint húsz év után.

"Kicsit úgy történt, mint a mesében: 1986-ban egy napon értesítettek, hogy egyik színdarabomat, az Égszakadás-földindulás címűt be szeretné mutatni egy washingtoni színház, amely egy ismerősöm barátjának közvetítésével értesült művemről. Kimentem, bemutatták, több nagy lap is írt róla. Később elnyertem egy öthónapos Fulbright-ösztöndíjat, ami akkor nagy szó volt, végül összesen három évet töltöttem kint, 1988-tól 1990-ig" - idézte fel Vámos Miklós az MTI-nek.

Az író - hasonlóan regénye főhőséhez, Dzsúla Martonhoz - tanított a New Haven-i Yale Egyetem drámaiskolájában, később a New London-i Connecticut College-ban és más egyetemeken is.

"Sok minden van a regényben, ami nem velem történt, de hallottam róla vagy ott voltam és magam láttam. El akartam mesélni a rendszerváltás után nem sokkal, hogy kint sem minden fenékig tejfel, hiába tehetséges valaki, leginkább a szerencsén múlik, ki fut be. Nekem sikerült kint beilleszkednem, publikáltam lapokba, színdarabjaimat bemutatták, de aztán mégis hazajöttem, mert úgy éreztem, regényeket csak itthon írhatok" - mondta Vámos Miklós.

A New York-Budapest metró először 1993-ban jelent meg Vámos Miklós saját kiadójánál, az AB OVO-nál, és az akkor már 25 éve publikáló realista író számára ez jelentette az áttörést az irodalmi szakma és a szélesebb közönség felé egyaránt. A most az írónak az Európa Könykiadónál futó életműsorozatában ismét megjelent kötet tíz fejezete önálló kisregényként vagy novellaként is működik, a főhős egy-egy kinti korszakát, barátságait, szerelmeit, utazásait meséli el.

"Alapvetően nem nyúltam hozzá a szöveghez az újrakiadáshoz, de néhány stílusbeli rögeszmémet azért átvezettem. Kiirtottam a pontosvesszőket, és néhány korábban bátran használt kifejezést, például azt, hogy felmerül. A napokban elhunyt nagy kolumbiai író, García Márquez az általa problémásnak tartott dolgokra és szavakra azt mondta, hogy azok pavások, ami rosszat hozó babonát jelent spanyolul" - jegyezte meg Vámos Miklós, aki tíz évvel ezelőtt álönéletrajzot írt Márkez meg én címmel.

A most 64 éves Vámos Miklós eddig mintegy negyven kötetet írt, műveit számos nyelvre lefordították, a legsikeresebb, az Apám könyve című regény 27 nyelven jelent meg, többek közt az Egyesült Államokban és legújabban Kínában is. 2009-ben indult, új könyveket is tartalmazó életműsorozata következő darabja - várhatóan idén ősszel - a Sánta kutya című regény újrakiadása lesz. 2020-ra tervezi befejezni azt a regényét, amelynek története kétezer évet mesél el, a fő helyszín Pécs és vidéke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.