Virágkarnevál debrecenben

Világraszóló látványosság Debrecenben

Immáron 42. alkalommal kápráztatja el az érdeklődőket, Magyarország egyik, külföldön is méltán híres látványossága, a Debreceni Virágkarnevál.

2008.08.12 14:41ma.hu

Ahogy az elmúlt években, úgy most is egyhetes programsorozatot hirdet a cívisváros: lesz zene, tánc és természetesen megannyi virág. A sztárfellépők sorában Dolhai Attila, Vladimir Četkar, Matt Bianco, a Bolyki Brothers, a Magyar Állami Népi Együttes valamint a Neoton Família szerepel. 

Gőzerővel folynak az előkészületek, hogy Debrecen ismét virágba boruljon egy teljes hétre. A város legnagyobb, Magyarország egyik legismertebb rendezvényén hagyományosan lesz „virágok utcája”, mely a sétálóutcán virágvásárlási lehetőséggel várja az érdeklődőket. A virágok mellett lesz kézműves vásár, virágkötészeti bemutatóval egybekötött virágkiállítás, valamint egy fotókiállítás is, amely a korábbi karneválok hangulatából ad ízelítőt. 

A karneváli hét minden estére kínál programokat. Augusztus 15-én a Magyar Állami Népi Együttes Magyar Concerto című előadásával indul a koncertek sorozata. 16-án este a Musical Gála biztosítja a felhőtlen kikapcsolódást Dolhai Attila, Vágó Bernadett, Vágó Zsuzsi és Németh Attila közreműködésével. Vasárnap, 17-én, 20 órakor a beat zenéé a főszerep a Kossuth téren, ahol a Mindhalálig Beatles zenél. Hétfőn, 18-án az est főszereplői a Bolyki Brothers, akik igazi, humorral fűszerezett „családi hangulatot" varázsolnak a közönség elé. 

A karneváli felvonulást megelőző estén a jazz egyik fiatal művésze, az Amerika és Európa szerte már toplistavezető Vladimir Četkar koncertezik, majd őt követi a jazz és latin pop ritmusokkal a Virágkarnevál sztárvendége, a ’90-es évek zenei világának egyik meghatározó alakja, a brit zenei élet legjelesebb képviselője, Matt Bianco.


Az augusztus 20-ai programban a főszerep a virágkocsiké, amelyek elkészítéséhez akár 3 millió szál virágot is felhasználnak. A karnevál több mint egy évszázados történelme alatt 600 virágkocsit és több tízezer felvonulót láthatott a több millió látogató. Az idén felvonuló 13 virágkocsi között állandó kompozícióként Debrecen város címere és a nemzeti korona mutatkozik be, a többi kocsi újonnan kitalált és létrehozott virágalkotásokkal vonul fel. 

Többek között a város tisztaságáért és zöldterületeiért felelős AKSD állatfigurákkal jeleníti meg a természettel, a növényekkel és a környezettel való kapcsolatot, az Autó-Eskort Kft. történelmi kompozícióval, Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulójára emlékezik, Bihor megye és Hajdú-Bihar megye közös kocsiján pedig, Szent László és Szent István alakja a barátságot, az összetartozást, valamint a kölcsönös segítséget szimbolizálja. A Virágkarnevál történetében a Debreceni Egyetem most először indít virágkocsit, melynek kompozíciójában az egyetem mottója a nyitottság, a tanulás szabadsága jelenik meg. 

Az IT Services kocsija Molnár Ferenc ifjúsági regényének, a Pál utcai fiúknak egy jelenetét ragadta ki, a Dexium Kft. egy ókori mitológiai alak a Kentaur lénye köré épül, a Sodexho virágkocsiján a Lecsó című animációs film egyik jelenete kerül kivitelezésre. A hajdú és bihari takarékszövetkezetek kocsija a spórolásra hívja fel a figyelmet, amelyen szorgos méhecskék gyűjtögetnek, míg a TEVA Gyógyszergyár pedig környezetvédelmi filozófiáját, valamint a sport iránti elkötelezettségét jeleníti meg a kocsiján focizó bogarakkal.


A képzőművészek által tervezett, egyenként több tízezer szál virágból álló műveket a zsűri értékeli, és átadja a legszebb kocsikat állító cégeknek járó pénzjutalmat. Bálint György - aki évek óta a debreceni virágkarnevál zsűrielnöke - mellett idén Vásáry Tamás, világhírű, Kossuth-díjas zongoraművész, aki az utóbbi évtizedekben karmesterként is tevékenykedik; Tunyogi Bernadett balettművész és koreográfus; Tóth Enikő színművésznő, a Madách Színház tagja, valamint Kangyal Balázs jégkorongozó díjazza a felvonuló alkotásokat. Az államalapítás ünnepén a tűzijátékot követően a Neoton Família és egy fergeteges utcabál szórakoztatja a városba látogató közönséget.

Matt Bianco


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.