100 éve született

Az ember, aki megtervezte a Széket

Amerikai elnökök sora használta - egy dán formatervező munkáját.

2014.04.05 12:55MTI

A száz éve, 1914-ben született Hans J. Wegner világhírű dán formatervezőre, az organikus funkcionalizmus egyik legismertebb alakjára emlékezik a Koppenhágai Dizájnmúzeum napokban nyílt és november 2-áig látható kiállításával.

A Wegner, csak egy jó szék című tárlat fotók, rajzok, audiovizuális anyagok, modellek és eredeti bútorok révén, kronologikusan mutatja be az igen termékeny, több mint 1200 bútort, köztük jó néhány emblematikus darabot tervező szakember munkásságát.

Wegner egyik leghíresebb darabja a kerek szék 1949-ből, amely a dán formatervezés aranykorának kezdetét jelentette. Bő egy évtizeddel később ilyen székekben ült John F. Kennedy és Richard Nixon a televízióban közvetített első amerikai elnökjelölti vitán. Onnantól kezdve a bútort csak a The Chair, vagyis A szék néven emlegették.

Egyszerűség és kényelem ötvözete, valamint az antik stílus újragondolásának és jobbá tételének példája a kiállításon bemutatott egyik modell, amelyet a kínai székek inspiráltak. Christian Homsted Olsen, a tárlat kurátora szerint Wegner munkájában meghatározó volt a hagyomány és a józan ész vegyítése az extrém művészeti kísérletezéssel, valamint korának organikus stílusával.

Hans J. Wegner szülővárosában, a Jütland-félszigeti Tonderben műbútorasztalosnak tanult, majd Koppenhágába ment, ahol a modern dán formatervezés atyjának tartott Kaare Klint mellett képezte tovább magát a Koppenhágai Iparművészeti Iskolában. Tanulmányait végül félbehagyta, és a híres tervezővel és építésszel, Arne Jacobsennel kezdett dolgozni. Néhány évig tartó közös munka után függetlenedett, és hazáján kívül is ismertté, majd a leghíresebb dán dizájnerré vált. Ekkoriban alkotta meg többek közt a népszerű Y-széket, a kínai székek néven emlegetett sorozatokat és a Pavo Real karosszéket.

A 2007-ben elhunyt dizájner olyan jelenleg elismert tervezőkre és építészekre hatott, mint Jasper Morrison, Ando Tadeo, Fukuszava Naoto és Konstantin Grcic.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.