83 éves volt

Elhunyt Lovas István fizikus

Életének 83. évében elhunyt Lovas István egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, az elméleti és kísérleti magfizika jeles kutatója.

2014.04.04 15:18MTI
freedigitalphotos.net

Az MTA közleménye szerint a Debreceni Egyetem professor emeritusát március 30-án érte a halál. Búcsúztatását április 11-én tartják a Farkasréti temető ravatalozójában.

Lovas István 1931-ben született Gyöngyöshalászon. 1955-ben végezte el az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának fizika szakát, de már a diploma megszerzése előtt az MTA Atommagkutató Intézet munkatársa lett, majd 1956-ban az MTA Központi Fizikai Kutatóintézet Részecske- és Magfizikai Kutatóintézetébe (ma: MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske és Magfizikai Intézet) került.

Vendégkutatóként dolgozott egyebek közt a koppenhágai Niels Bohr Intézetben és a dubnai Egyesített Atomkutató Intézetben is. 1986-ban nevezték ki a Kossuth Lajos Tudományegyetem (ma: Debreceni Egyetem) Elméleti Fizikai Tanszékének élére, amelyet 1992-ig irányított.

1990-1993 között az MTA Központi Fizikai Kutatóintézet főigazgatója volt, majd visszatért a Debreceni Egyetemre, ahol professzorként, majd professor emeritusként dolgozott. Szakterülete az elméleti magfizika volt.

Az atommag szerkezetének és az atommagok kölcsönhatásának megértését célzó kutatásai a nagy energiára gerjesztett maganyag viselkedésének vizsgálatához vezették el, ami a részecskefizikával és a statisztikus fizikával is határos.

A magyar magfizika legendás alakja magyar tudósok több nemzedékére gyakorolt hatást: kutatásai sokszor mutattak új irányt a kortársak és a fiatalok számára. Lovas István 1971-ben szerezte meg a fizikai tudomány doktora címet. A Magyar Tudományos Akadémia 1979-ben levelező, 1987-ben pedig rendes tagjává választotta.

Tagja volt a párizsi székhelyű Európai Tudományos és Művészeti Akadémiának, az Ukrán Felsőoktatási Akadémiának, a Nagyváradi Tudományos, Irodalmi és Művészeti Akadémiának, az Európai Fizikai Társulatnak, az MTA Debreceni Területi Bizottságának, az MTA Atommag-fizikai Bizottságának, az Eötvös Loránd Fizikai Társulatnak, valamint részt vett az Acta Physica Hungarica szerkesztőbizottságának munkájában. Lovas István érdemeit számos kitüntetéssel ismerték el: Schmid Rezső-díjjal, Akadémiai Díjjal, Szent-Györgyi Albert-díjjal, Wigner Jenő-díjjal tüntették ki, 1999-ben pedig díszdoktorává avatta a Nagyváradi Egyetem.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.