"Nem erődítményt kell építenünk, hanem lépcsőket"

Debrecenben megnyílt a KönyvtárPont hálózat öt közösségi tere

Magyarországon elsőként Debrecenben nyitotta meg kapuit a KönyvtárPont hálózat; a szerdán átadott öt új közösségi térben a városközponttól távol eső települések lakosai teljes körű könyvtári szolgáltatásokat vehetnek igényben, valamint biztosítják számukra a számítógép- és internethasználatot is.

2014.04.03 02:30MTI

"A könyvekből nem erődítményt vagy elefántcsonttornyot kell építenünk, hanem lépcsőket, melyeken mindenki feljebb tud lépni. Ezt a célt szolgálja a KönyvtárPont szolgáltatás rendszere" - idézi Halász János kultúráért felelős államtitkárt az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye.

A dokumentum hangsúlyozza: az öt új közösségi tér teljes körű könyvtári szolgáltatást nyújt, valamint ingyenes számítógép- és internethasználatra is lehetőséget kínál, ezenkívül a látogatók segítséget kapnak az elektronikus ügyintézésben és a hivatalos okmányok beszerzésében is.

A kommüniké felidézi, hogy azért kellett túllépni a hagyományos könyvtári kereteken, mert a Debrecen peremkerületeiben - Kismacson, Nagymacson, Nagysándor-telepen, Lencztelepen, Tégláskertben - élők nem csak fizikai értelemben élnek távol a várostól.

A legtöbb esetben halmozottan hátrányos helyzetű családokról, idősekről van szó, akik körében kiemelkedő arányú a munkanélküliség, az eladósodás és az egészségügyi problémák. A nehéz szociális helyzetben élőknek jelentős segítséget jelenthet egy kérvény megírása, az elektronikus ügyintézés, vagy egy-egy jogi ügy rendezésére - áll a dokumentumban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció

Pattanjunk fel! - Csurgó és Abasár

Csurgó egy 5300 lelket számláló kisváros Belső-Somogy, Zalai-dombság, és a Dráva vidék - találkozásánál, történelme egészen az államalapításig nyúlik vissza.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.