Sokszínűbb az idei Sziget!

A művészet bölcsője lesz!

Minden eddiginél változatosabb programokkal várják a látogatókat a múzeumok az idei Szigeten. Mindenki elkészítheti saját designalkotását, elsajátíthatjuk a legyező titokzatos nyelvét, gyermekruhát öltve visszatekerhetjük az idő kerekét és igazi szakik lehetünk az Országos Műszaki Múzeum jóvoltából.

2008.08.11 18:00ma.hu

Az Octopus Összművészeti Helyszín a Sziget Fesztiválon 

Az idei évben először fogadja a látogatókat az Octopus Összművészeti Helyszínen belül kialakított Múzeumi Negyed a Szépművészeti Múzeum, Modem, Ludwig Múzeum, Iparművészeti Múzeum, Aquincum, Skanzen, Közlekedési Múzeum, Országos Műszaki Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria, Magyar Nemzeti Múzeum, Terror Háza Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum részvételével. 

A múzeumok kihelyezett programokkal és kedvezményekkel várják a szigetlakókat, valamint a programban résztvevő intézmények egész augusztusban kedvezményes, félárú jeggyel látogathatóak Sziget karszalaggal érkezőknek. A kedvezményt a Műcsarnok látogatói is igénybe vehetik. 

Szépművészeti Múzeum 

A Szépművészeti Múzeum épületét idéző látványos sátor programjait ismét az aktuális időszaki kiállítások, a Lélek és test című fotókiállítás, valamint a Reneszánsz a fáraók Egyiptomában tárlat szervezik. Számos műfaj, művészeti ág és korszak találkozik: modern és antik, textil és papír, fotó és szobor, zene és festészet - színes, izgalmas, igazi összművészeti helyszínt ígér a múzeum. 

Minden nap 13 és 19 óra között textilezésre, illetve amulett készítésére, ékszerkészítésre lesz lehetőség. Mosberger Róbert utazó laboratóriumában fénnyel képez emléket az érdeklődőkről egész héten, sátor-fényképezőgépében.

Ludwig Múzeum
 
A Ludwig Múzeum a hamarosan megnyíló Keith Haring kiállításhoz kapcsolódó játékokat szervez. Lesz pólófestés az amerikai graffiti korábbi vezéregyéniségének motívumainak felhasználásával, óriási társasjáték élőszereplőkkel, művészettörténeti teszt a barlangrajztól a graffitiig. Augusztus 14-én és 15-én bevezetést tartanak a graffiti jelenébe és múltjába, tárlatvezetés a Battyhány tértől a Ludwig Múzeum sátráig. 

Iparművészeti Múzeum
 
Az Iparművészeti Múzeum felhívására neves iparművészek segítségével most mindenki elkészítheti saját designalkotását. Csomagold új köntösbe a Szigetet 2008-ban. A hét végén egy neves művészekből álló zsűri a legjobb munkákat design ajándékcsomaggal jutalmazza s végül arra is fény derül, ki lesz a Sziget designere. Aquincumi Múzeum Az Aquincumi Múzeum sátorbelsejében egy Mithras szentély nyílik, ahol a kultusz jellemző ábrázolása, a bikát leszúró Mithras látható a fő falon. 

A sátor külső részét a pompeji falfirkákat idéző rövid latin feliratok és pajzán rajzok díszítik. Mindennap 14 órától ókori római bemutató, majd a szigetlakók beöltözhetnek római polgári ruhába és erről a múzeum dolgozói fotót készítenek, amiket a múzeum honlapjáról később mindenki letölthet. Szintén kettő után hagyományőrzők bemutatják az ókori római katonai életmódot, felszereléseket, amiket a szigetlakók ki is próbálhatnak. 

Lesz még: falfestménykészítés lepedőre, téglapecsételés, játékos angol-magyar feladatlap kitöltés (a nyertesek ajándékokat kapnak, illetve ingyen belépőt a múzeumba), valamint az Aquincumi Múzeum Költőversenyéhez kapcsolódó versíró verseny - humoros témában. Közlekedési Múzeum A Közlekedési Múzeumnál és az Országos Műszaki Múzeumnál az jelentkezzen 14 és 20 óra között mindennap, Aki szaki akar lenni. Itt a lehetőség, hogy egy szakmuzeológustól vagy egy restaurátortól múzeumi kulisszatitkokat tudjunk meg. 

Magyar Nemzeti Galéria 

A Természet és technika - Az újraértelmezett Moholy-Nagy 1916-1923 című kiállításhoz kapcsolódóan, a hagyományos múzeumi kereteken túl, a Meduza elektronikus zenei helyszínen augusztus 17-én 23 órától élő zenei aláfestéssel bemutatásra és remixelésre kerül: A nagyváros dinamikája filmes kísérlet Moholy Nagy László nyomán (Universitat der Künste, Bauhaus-Archiv Berlin, 2006) - ez már természetesen a Magyar Nemzeti Galéria programja. 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.