Április 7-ig tart a fesztivál

Kezdődik a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó

Ma kezdődik a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM); az április 7-ig tartó fesztiválon a közönség a magyar előadások mellett 12 ország színházaival találkozhat.

2014.03.26 08:28MTI
freedigitalphotos.net

A Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) keretében az idén első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal megrendezett MITEM tizenhárom napja alatt a közönség többek között szentpétervári, moszkvai, bagdadi, újvidéki, vilniusi, bukaresti és oslói társulatok produkcióit láthatja.

A 19 előadást felvonultató találkozó díszvendége az idén Oroszország. A Moszkvai Művész Színház két produkcióval érkezik Magyarországra: az egyik végzős hallgatók diploma-előadása Gogol A revizor című színműve nyomán, a másik a Viktor Asztafjev Elátkozottak és meggyilkoltak című történelmi regényéből készült darab, mindkettő Viktor Rizsakov rendező munkája.

A találkozón fellép a szentpétervári Alekszandrinszkij színház (hivatalos nevén Puskin Állami Akadémiai Drámai Színház) és a Tovsztonogov nevét viselő Nagy Drámai Színház is.

A programban szerepel többek között a Vilniusi Kis Színház Rimas Tuminas rendezte Álarcosbál című produkciója és a bukaresti Nemzeti Színház Két sorsjegy című előadása Alexandru Dabija rendezésében.

A fesztiválon látható az Oslói Nemzeti Színház Minél gyorsabban megyek, annál kisebb vagyok című produkciója és az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Sirály előadása is.

A fesztivál meghívására Magyarországra látogató vendégek között van Anatolij Vasziljev, Viktor Rizsakov és Valerij Fokin orosz, Rimas Tuminas litván, Claude Régy francia rendező és Jon Fosse norvég drámaíró. Az előadásokat feliratozva vagy szinkrontolmácsolással mutatják be.

A színházi estéket szakmai programok kísérik: mesterkurzus, filmvetítések, beszélgetések, közönségtalálkozók, kiállítások várják az érdeklődőket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.