Orosz gyökerek

Eredeti Fabergé-tojás a bolhapiacról

Eredeti Fabergé-tojást vásárolt a valóságos értékéhez képest "fillérekért" egy bolhapiacon egy amerikai ócskavas-kereskedő: a dollármilliókat érő ékszertojás egyike az orosz cári család számára készített húsvéti tojások nyolc hiányzó darabjának.

2014.03.23 03:30MTI

A londoni Wartski régiségkereskedés munkatársaként dolgozó Kieran McCarthy szerint a fémhulladékkal kereskedő férfi nagyjából 14 ezer dollárért (3,2 millió forint) vásárolta a tojást az amerikai Közép-Nyugat egy kis településén, remélve, hogy sikerül némi extra profitra szert tennie az aranyozott műtárgy eladásával. Az "ócskás" csak azután kezdte gyanítani, hogy igazi műtárgyritkaságot tart a kezében, amikor elolvasott egy cikket az interneten az orosz cári család számára készített Fabergé-tojásokról.

A férfi kapcsolatba lépett McCarthy-val, aki megerősítette a tojás eredetiségét és a műtárgy eladását javasolta. McCarthy sem az eladó, sem a vevő nevét, de még a tojás árát sem árulta el, ám szakemberek rámutattak, hogy egy nem a cári család számára készített Fabergé-tojás 18,5 millió dollárért (4,2 milliárd forint) cserélt gazdát a Christie's egy 2007-es árverésén.

A budapesti születésű Habsburg Géza, neves Fabergé-szakértő szerint a tojás "teljesen eredeti" és megfelel az orosz császári kabinet által őrzött feljegyzésekben szereplő leírásoknak. A tojást, amelyben egy Vacheron Constantin óra van, és amely drágakövekkel díszített aranytalapzaton nyugszik, III. Sándor cár ajándékozta hitvesének, Marija Fjodorovna cárnénak húsvétra 1887-ben.

Peter Carl Fabergé orosz ékszerész, aranyműves mintegy ötven ékszertojást készített a cári család számára. Ez idáig nyolc tojás holléte volt kérdéses, és azok közül is mindössze háromról tudták biztosan a szakértők, hogy túlélték az orosz forradalmat.

A most előkerült tojást az orosz műtárgyakra specializálódott Wartski londoni üzletében állítják ki április 14. és 17. között. A nagyközönség 112 év után most láthatja először a gazdagon díszített ékszertojást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.