Gerard Mortier belga operarendező

Elhunyt a XX. század egyik legjelentősebb operaintendánsa

A színházi fenoménként emlegetett művész többek közt a brüsszeli de la Monnaie színház, a Salzburgi Ünnepi Játékok, a párizsi és a madridi operaház intendánsa volt.

2014.03.09 13:24MTI
A kép csak illusztráció (Forrás: MTI)

Vasárnap 70 évesen elhunyt Gerard Mortier belga rendező, számos operaház művészeti vezetője, az európai kultúra egykori fenegyereke.

A hasnyálmirigyrákban szenvedő operarendező halálát a belga kulturális minisztérium jelentette be.

A színházi fenoménként emlegetett művész többek közt a brüsszeli de la Monnaie színház, a Salzburgi Ünnepi Játékok, a párizsi és a madridi operaház intendánsa volt.

Mortier 10 éven át - 1991-től 2001-ig - vezette a salzburgi fesztivált.

A 25 huszadik századi európai opera salzburgi bemutatásával Gerard Mortier jelentősen hozzájárult a fesztivál megfiatalításához és kortárs jellegének erősítéséhez - reagált a művészeti igazgató halálára Josef Ostermayer osztrák kulturális miniszter.

Az osztrák miniszter a XX. század egyik legjelentősebb operaintendánsának nevezte Mortiert, aki 10 éven át - 1991-től 2001-ig - vezette a salzburgi fesztivált.

Mortier szeptemberben hozta nyilvánosságra, hogy rákkal kezelik. Ekkor a madridi operaház, a Teatro Real művészeti igazgatója volt, szerződése 2016-ig szólt. Mortier részt kívánt venni utódja kiválasztásában, az intézmény azonban a katalán Joan Matabosch személyében ki is jelölte utódját.

A belga rendezőnek nem volt ínyére a döntés, úgy vélte, katalán kollégája irányítása alatt nem fog fennmaradni az ő öröksége. A művészeti igazgatót végül indoklás nélkül menesztették posztjáról, holott három további évre szólt még a szerződése.

Majd megegyezett a Teatro Reallal és Matabosch művészeti tanácsadójaként a szervezetét erősen legyengítő betegsége ellenére továbbra is dolgozott a spanyol fővárosban, hogy megóvja az általa bevezetett újításokat. Szokatlan döntései között tartják számon például, hogy nem nevezett ki főzeneigazgatót, hanem "vetésforgóban" dolgozott sztárkarmesterekkel.

Gerard Mortier 1943. november 25-én született a belgiumi Gentben egy pékcsaládban. A Genti Egyetemen jogot tanult, ahol 1967-ben diplomázott. 1968 és 1972 között a Flandria Fesztivál igazgatójának asszisztenseként dolgozott, akkoriban első alkalommal hívta meg a Flamand Régióba a Bécsi Filharmonikusokat.

A frankfurti opera igazgatóhelyetteseként Christoph von Dohnányival dolgozott együtt 1973 és 1977 között. Ezt követően a hamburgi és a párizsi operaház, majd 1985-ig a belga nemzeti operaház, a brüsszeli La Monnaie művészeti vezetője volt.

A Salzburgi Ünnepi Játékok intendánsaként 2001-ig dolgozott, majd 2002-ben átvette a Ruhr-vidéki Triennale vezetését. 2004-ben a párizsi Bastille és Garnier operaházak igazgatója lett. Madridba tulajdonképpen véletlenül került 2010-ben.

Párizsból New Yorkba akart menni, de erről végül lemondott, mert az amerikai nagyváros kettes számú operaháza, a New York City Opera a költségvetésének jelentős csökkentésére kényszerült.

Mortier azonban a súlyosan eladósodott spanyol fővárosban sem kerülhette el a gazdasági válság hatásait, az állami támogatásokat nézve ugyanis a Teatro Real Európa legszegényebb operaházai közé tartozik. Mortiernak végül így is sikerült a neves európai operaházak sorába emelnie a madridi Teatro Realt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.