Pablo Picasso - Fürdőző nők labdával

Picassókat ajándékozott a néhai sajtómágnás

Nyolc 20. századi műalkotást, köztük két Picasso-művet kapott ajándékba a stockholmi Modern Művészeti Múzeum egy néhai svéd sajtómágnás özvegyétől, Elisabeth Bonniertől.

2014.02.27 07:30MTI
Pablo Picasso, Fürdőző nők labdával

Gerard Bonnier (1917-1987) harminc éven át állt a hat svéd országos napilap közül hármat birtokló Bonnier-csoport élén, és nagy műpártolónak számított. Már halálakor, a végrendeletében 23 művet adományozott a stockholmi múzeumnak.

Az újonnan adományozott festmények között van Pablo Picasso Fürdőző nők labdával című olajképe, amelyet egy franciaországi nyaralása alkalmával, 1928-ban festett a nagy spanyol művész. A másik Picasso-mű egy Két személy titulust viselő gouache 1939-ből, abból az időszakból, amelyet a mester Párizsból elmenekülve Royanban, Franciaország atlanti-óceáni partvidékén töltött.

Az új felajánlásokkal immár a Gerard Bonnier hagyatékából származók művek alkotják a Moderna Museet gyűjteményének gerincét - olvasható az intézmény szerdai közleményében.

A múzeum szerint a Bonnier-adományban olyan művek szerepelnek, amelyek ma már gyakorlatilag beszerezhetetlenek, köztük a német Paul Klee vagy a spanyol Juan Gris festményei.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.