89 éves volt

Elhunyt a Petőfit is megformázó, kémnek is kiváló orosz szobrász

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt a hazájában művészként és szovjet kémként is kiválónak tartott Jelena Koszova orosz szobrász.

2014.02.24 16:27MTI
freedigitalphotos.net

A hírt Szergej Ivanov, az orosz kémszolgálat sajtófőnöke erősítette meg hétfőn. Koszova pénteken hunyt el, már el is temették, szűk körben családja, barátai és kollégái vettek tőle végső búcsút.

"Jelena Alekszandrovnáról számos cikket írtak, dokumentumfilmet forgattak róla. Csodálatos asszony, ragyogó lélek, alkotó ember volt" - méltatta Ivanov az elhunyt hírességet.

Hozzátette, hogy Koszova szobrászként elismerésben részesült Nagy-Britanniában, Olaszországban és Magyarországon is. Az egykori kémnő első komoly művészi munkája Petőfi Sándor szobra volt, de megformázta Liszt Ferencet is.

Az egykori magyar Művészeti Alap, a későbbi Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány tiszteletbeli tagjává fogadta. Tizenkét munkája található magyarországi múzeumokban, három Franciaországban, míg nyolcat Oroszországban állítottak ki.

Jelena Koszova megformázta a legnevesebb orosz-szovjet irodalmárokat: Vlagyimir Majakovszkijt, Alekszandr Puskint, Makszim Gorkijt, Anton Csehovot, de Ludwig van Beethovent is, valamint Dzsaváharlál Nehru volt indiai miniszterelnököt és a néhai Margaret Thatcher brit kormányfőt. A politikusnő mellszobra a "Vaslady" asztalán állt.

A neves orosz szobrásznak katonatiszt volt az apja. A második világháború idején mesterlövésznek képezték ki, majd a szovjet állambiztonsági minisztérium katonai főiskolájára került, ahol annak idején a kémeket készítették fel feladatukra. Férjével, Nyikolaj Koszovval együtt 1949-ben az Egyesült Államokba küldték, ahol Jan és Jelena fedőnéven dolgoztak.

Jelena az ENSZ-ben a szovjet küldöttség tolmácsaként működött, majd egy nagy nemzetközi szervezet székhelyén kapott magas beosztást. Erről Koszova nem árult el részleteket.

Homály fedi az egykori szovjet kémnő életének, munkájának más részleteit, többek közt azt is, hogy összekötőként dolgozott annak a Vlagyimir Barkovszkij nevű szovjet kémnek a csoportjában, aki információkat szerzett az amerikai atomfegyverekről. Koszova a családi archívumában őrizte a legendás Rudolf Abel szovjet kém börtönben készített rajzait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.