Megkapta a fontosabb díjakat

Majdnem mindent vitt a 12 év rabszolgaság

A több kategóriában is Oscar-esélyes 12 év rabszolgaság vitte el a legjobb film és rendező trófeáját az NAACP afroamerikai polgárjogi szervezet Image Díjainak hétvégi átadásán a kaliforniai Pasadenában.

2014.02.24 02:30MTI
freedigitalphotos.net

A művészet sokszínűségét elismerő, szombaton megrendezett 45. díjátadó gálán Steve McQueen rendező mellett a 12 év rabszolgaság forgatókönyvírója, John Ridley és az egyik női mellékszerepet alakító Lupita Nyong'o is a díjazottak közé került.

"Történelmi év volt ez mindannyiunk számára, akik itt vagyunk ebben a teremben, és nagyon büszke vagyok arra, hogy nekem is részem volt ebben. Nagy megtiszteltetés, hogy egy olyan filmért ismertek el, amely rengeteg embernek nagyon sokat jelent, egy filmért, amely egy már régen esedékes párbeszéd elindulását ösztönözte" - mondta el Nyong'o.

Az esten, amelynek Anthony Anderson színész volt a házigazdája, Forest Whitaker kapta a legjobb színész díját A komornyik című filmben nyújtott alakításáért. A Whitaker Peace and Development Initiative alapítványt létrehozó színész, aki elnöke a Nemzetközi Intézet a Békéért elnevezésű szervezetnek is, az NAACP elnökének díját is átvehette, amellyel a közért végzett kiemelkedő munkát jutalmazza a szervezet.

Whitaker Nat King Cole egy dalának sorát idézte köszönőbeszédében. "A legnagyszerűbb dolog, amit valaha is megtanulhatsz, hogy szeress és szeretetet kapj viszonzásul" - mondta, hozzáfűzve: egész életében és pályafutása során e szavak szerint próbált élni.

A díjátadón Oprah Winfrey és Stevie Wonder tisztelgett a tavaly elhunyt dél-afrikai vezető, Nelson Mandela emléke előtt. Az év előadóművésze díjat a 34 esztendős Kevin Hartnak ítélték oda, aki a Pofázunk és végünk című akcióvígjátékban és az About Last Night című filmben, valamint a Real Husbands of Hollywood című vígjátéksorozatban is sikert aratott.

Az Image Díjakat televíziós és zenei kategóriákban is kiosztották. Több győztes nevét már korábban nyilvánosságra hozták. Közöttük volt John Legend, aki a legjobb férfi előadó, valamint Beyoncé, aki a legjobb női előadó díját kapta. Robin Thicke, T.I. és Pharrell a Blurred Lines című közös számukért részesültek elismerésben. A Nemzeti Szövetség a Színes Bőrűek Felemelkedéséért (NAACP) díjait évente adják át, a díjazottakat a polgárjogi szervezet tagjai szavazzák meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.