Halleluja

San Remó-i dalfesztivál: botrány előzte meg Rufus Wainwright fellépését

Meg kellett nyugtatni a protestáló katolikus szervezeteket, hogy a világ egyik legjobbjának tartott énekes nem fogja előadni az Ariston színpadán Gay Messiah (Meleg Messiás) című vitatott dalát (itt azért meghallgatható).

2014.02.19 15:17MTI
Forrás: youtube.com

Vallási aktivisták és jobboldali politikusok tiltakoztak Olaszországban az ellen, hogy az ország első számú könnyűzenei eseményére, a San Remó-i dalfesztiválra idén meghívták a szerintük főleg provokatív, sőt istenkáromló dalairól ismert Rufus Wainwright amerikai-kanadai énekest, dalszövegírót, zeneszerzőt.

Tíz konzervatív parlamenti képviselő levélben szólította fel a köztévé vezetését, hogy "tanúsítson maximális éberséget" a fesztivál közvetítése idején, és ügyeljen arra, hogy az amerikai születésű, kanadai állampolgárságú előadó dalaival ne sérthesse meg senki érzékenységét szerda esti fellépésekor.

A dalfesztivált élőben közvetítő RAI olasz köztévé 1-es csatornájának igazgatója kénytelen volt megnyugtatni a protestáló katolikus szervezeteket, hogy a világ egyik legjobbjának tartott énekes nem fogja előadni az Ariston színpadán Gay Messiah (Meleg Messiás) című vitatott dalát, amelyet vallásos körökben merő blaszfémiának tartanak.

A katolikus tévénézők egyesületének elnöke végül elfogadta a tévé vezetésének magyarázatát, de indokoltnak nevezte az előzetes aggodalmakat és tiltakozásokat.

A 40 éves világsztár az egyik legjobb szerzeményének tartott dalát, a Cigarettes and Chocolate Milk című számot, valamint az Across the Universe című Beatles-dalt adja elő vendégfellépőként.

Wainwright tagadta, hogy a Gay Messiah istenkáromló dal lenne, szerinte az "himnusz a meleg közösségnek", egy olyan világ metaforája, amelyben a homoszexuális emberek ugyanolyan jogokat élveznek, mint a heteroszexuálisok. Egyben sajnálkozását fejezte ki, hogy a katolikus egyház sok tagja nem követi Ferenci pápa útmutatását a kisebbségek nagyobb elfogadását illetően.

Elton John veterán popsztár a földkerekség legnagyobb énekes-dalszerzőjének nevezte a homoszexualitását nyíltan vállaló Rufus Wainwrightot, aki egy kislányt nevel férfi házastársával közösen.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében Wainwright fellép Magyarországon is, április 3-án a Művészetek Palotájában ad koncertet. Az intézmény honlapja ugyancsak "a világ legnagyobb tehetségű dalszerzői és legcsodálatosabb hangú énekesei közé" sorolja "a feldolgozásokban és saját dalokban, zeneszerzőként és szövegíróként is briliáns" előadót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.