Benézte a kőműves

Bevakolták a lyukat, pedig műalkotás volt

Befalaztak egy lyukat egy olaszországi múzeumban, a lyuk azonban egy művészi installáció része volt. Az incidens a kortárs alkotásoknak szentelt ravennai Művészeti Múzeumban (MAR) történt.

2014.02.10 13:41MTI

A termek karbantartásával megbízott kőműves lyukat látott a falon, s nem tétovázott, azonnal betapasztotta. A múzeum igazgatója vette észre, hogy az egyik kiállított alkotás "sérült meg".

A lyuk ugyanis az Eron néven ismert olasz utcaművész alkotásának része volt - jelentette az olasz sajtó. A művész - eredeti nevén Davide Salvadei - egy földre zuhant tükröt ábrázolt. A múzeumi terem falára a leesett tükör által hagyott, árnyékolt nyomot festette fel, és hogy művét valóságosabbá tegye, még egy lyukat is ütött az elképzelt tükör fölé.

Innen esett ki az a szög, amelyen a tükör lógott a falon. A hatás annyira valóságos volt, hogy a terembe belépők azonnal a padlóra néztek a (nem létező) üvegszilánkokat keresve.

Egyedül a kőműves nem figyelt a részletekre, és eltüntette a falról a lyukat. Előbb-utóbb úgyis lefestették volna a falat is. A mesterember nem tett mást, mint a művem hitelességét igazolta. Sikerült vele is elhitetnem, hogy a mesterségesen fúrt lyuk igazi - hangoztatta a művész.

A rimini születésű Eron nemzetközileg ismert alkotó, művei az olaszországi nagyvárosokon kívül megtalálhatók egyebek közt Kölnben, New Yorkban, Kairóban. Egy olasz szakfolyóirat az 1990-es évek végén a legjobb olasz utcaművésszé nyilvánította.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.