Rotterdam

Ferragamo és Blahnik - Picasso és Monet hűlt helyén - az újranyílt Kunsthalban

A "nagy képrablás" 2012. október 16-án történt, a gyanúsítottak közül kettő könnyűszerrel bejutott a múzeumba, majd alig néhány perc alatt becsomagolták és elvitték a festményeket.

2014.02.02 08:29MTI
Forrás: youtube.com

Alapos átalakítás és a biztonsági rendszer modernizálása után többek közt Salvatore Ferragamo- és Manolo Blahnik-cipőket felvonultató kiállítással nyitotta meg újra kapuit a rotterdami Kunsthal, amely azt követően került bírálatok össztűzébe, hogy 2012-ben elloptak onnan hét festményt, köztük Picasso, Monet és Matisse műveit.

Az alkotások sorsáról azóta sincsenek pontos információk, három feltételezett elkövető rácsok mögé került. A "nagy képrablás" 2012. október 16-án történt, a gyanúsítottak közül kettő könnyűszerrel bejutott a múzeumba, majd alig néhány perc alatt becsomagolták és elvitték a festményeket.

A múzeum átalakításával és a biztonsági rendszer jelentős megerősítésével járó munkálatok hét hónapig tartottak, az intézmény szombaton nyílt meg újra a nagyközönség előtt.

Az első tárlat a nőicipő-divat változását járja körül 1900 óta. A szandáloktól a szexi magas sarkúakig több mint 500 pár lábbeli, Ferragamo és Blahnik remekművei mellett Christian Louboutin-, André Perugia- és Jan Taminiau-cipők is láthatók május 11-ig.

A felsorakoztatott darabok között van az első magas sarkú szandál, amelyet 1938-ban Ferragamo tervezett Judy Garland színésznőnek. A kiállítás tiszteleg a nagy Roger Vivier előtt is, akiről úgy tartják, hogy 1954-ben ő alkotta meg a tűsarkú, más néven stiletto dizájnt.

Nemcsak cipőket, különleges ruhákat is láthatnak a Kunsthal látogatói. Szintén május 11-ig tart nyitva ugyanis az intézmény és a Helsinki Múzeum közös, a híres Marimekko textilház remekeiből válogató kiállítása. A ruhákat, kiegészítőket és háztartási textileket egyaránt gyártó finn dizájncég 1951-ben jött létre, és színpompás darabjainak rajongói között tudhatta mások mellett Jackie Kennedyt is. John F. Kennedy neje a ház nyolc ruháját is viselte az 1960-as elnökválasztási kampány során. A tárlaton bemutatják azt a rózsaszín viseletet, amelyben Jackie Kennedy a Sports Illustrated címlapján volt látható és világhírnevet szerzett a finn cégnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.