Dobok, ritmus és látvány!

A STOMP produkcióját mindenki élvezni fogja

A STOMP a dobok, a mozgás és a vizuális komédia egyedülálló kombinációja. 1991 nyarán Brightonban, Nagy Britanniában Luke Cresswell és Steve McNicholas alapította.

2008.01.07 14:39ma.hu

A STOMP előpremierje a Londoni Bloomsbury Theatre-ben volt, a premier pedig az Edingurgh-béli Assembly Roomsban, ahol a produkció elnyerte a Daily Express “legjobb szélsőség” díját. 1991 és 1994 között a STOMP eredeti felállásában teltházak előtt játszott világszerte: Hong Kongtól Barcelonáig, Dublintól Sydney-ig. A turné csúcspontja a teltházas idény volt a londoni Sadler's Wells színházban ’94 januárjában, ahol a STOMP elnyerte „a legjobb koreográfia a West End Show-k között” címet.

A STOMP 30 tagot számláló kibővített változata, egy brightoni fesztiválra alakult, és azután csak Melbourne-ben, az athéni Akropoliszon és a londoni Royal Festival Hall-ban lépett színpadra. Ez a produkció megtörte Frank Sinatra 1972-ben felállított jegyeladási rekordját. A STOMP a New York-i Orpheum színház beli karrierjét ’94 februárjában kezdte el. Elnyerte az Obie és a Drama Desk díjat a „Legjobb Egyedi Színházi Élmény” kategóriában.

’94 nyarán az első amerikai társulat az Orpheumban lépett föl, míg az eredeti felállás észak-amerikai – japán turnéra indult. ’95 nyarán még két amerikai társulat jött létre, melyek Chilében, Brazíliában és Koreában is felléptek. Időközben – 1997-ben Nagy Britanniában – létrejött az ötödik STOMP társulat, mely azóta is folyamatosan járja a világot. Ez a társulat járt először Skandináviában és Dél–Amerikában, de visszatérő vendég Németországban, Hollandiában és Franciaországban is. 2000 májusában egy újabb STOMP társulat alakult San Franciscóban, mely két és fél évig működött.

A STOMP nagyon sok reklámfilmben is szerepelt, így a Coca Cola “Ice Pick” spotjában és a Toyota amerikai és japán reklámjaiban is. ”BROOMS” című 15 perces filmjüket Oscar díjra jelölték. A STOMP különleges attrakcióval lépett fel az 1996-os Oscar díj átadáson: az öt társulat 20 művésze a klasszikus filmek szinkronizálását és színpadi akciókat is tartalmazó, eredeti darabot adott elő. 1997 nyarán Steve és Luke az HBO számára létrehozott és megrendezett egy 45 perces TV műsort, a “STOMP OUT LOUD”-ot.

A premier az Egyesült Államokban volt ’97 decemberében, a produkciót négy kategóriában jelölték az Emmy-díjra: rendezésért, zenei keverésért, vágásért és művészi rendezésért. A STOMP Clinton elnök millenniumi ünnepségén adott műsort a Lincoln Memorial lépcsőin Clinton elnök milleneumi ünnepségén. 2000-ben a Sesame Street „Let’s Make Music” című – különkiadásában együttműködtek a muppetekkel, a műsort a TV-ben és videón egész Észak-Amerika láthatta. Luke és Steve 2000-ben a brazil karneválon kezdte forgatni, és 2002 nyarán fejezte be Imax mozijukat PULSE: Stomp Odüsszeia címmel. A PULSE-nak átütő sikere volt New Yorkban 2002 őszén, és Párizsban a La Geode Nemzetközi Fesztiválon két fődíjat is megnyert.

A STOMP 2002 szeptemberében jutott el a londoni West End-re, ahol fellépett a Vaudevill színházban, majd még ugyanebben az évben a Royal Variety Show-ban is. A New York-i produkció 2003-ban kezdi meg tizedik évadját, megtörve a Little Shop of Horrors című produkcióval (Rémségek kicsiny boltja) a ház eddigi rekordját.

Mit jelent a STOMP szó? Zene, Tánc, Színház, Koreográfia vagy Előadó művészet? Mindezt jelenti. A STOMP a testek mozgása, tárgyak, hangok – mindennapi tárgyak használata nem mindennapi módon. Itt nincs beszéd, dialógus, nincs cselekmény. Szóval miért érdemes megnézni a STOMP-ot? Komponáltál valaha szimfóniát gyufásdobozzal, mint hangszerrel? Vagy táncoltál már seperés közben? Próbáld ki, de egy csapattal, akik ritmusérzékkel megajándékozottak, extrém testkoordinációjuk van és egyéniségek – ez a STOMP.

A STOMP Brighton utcáin kezdett el először stompolni. Luke Cresswell és Steve McNicholas, a STOMP alapítói így próbálták felhívni magukra az utca emberének figyelmét. Nagyot tévedsz, ha rejtett üzenetet szeretnél felfedezni a STOMP.ban. Nincsenek politikai mellékértelmek, kérkedő technikai elemek, nincsenek dialógusok, félremagyarázások. Ehelyett olyan zajokat kap az ember, amiket általában szeretne kiszűrni. A STOMP a mindennapok hangjait adja, mely különleges élményt nyújt.

A STOMP az, ami.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.