A magyar kultúra napja

Robert Capa képeihez ifj. Balázs János zongorázott Brüsszelben

Robert Capa életét bemutató kiállítás nyílt kedd este a brüsszeli Balassi Intézetben, ahol a megnyitó után a Junior Prima Díjjal kitüntetett ifj. Balázs János adta elő magyar komponisták, többek között Liszt, Bartók és Kodály műveit a magyar kultúra napja alkalmából.

2014.01.22 04:26MTI

A budapesti születésű Capa életét bemutató kiállítás még a világhírű fotográfus születésének századik évfordulójáról megemlékező rendezvénysorozathoz kapcsolódik. A kerek évforduló tavaly októberben volt. Capa életét mintegy 10 tablón követhetik végig az érdeklődök onnantól, hogy 1913. október 22-én Friedmann Endre néven a világra jött Budapesten, egészen addig, míg 1954 május 25-én, délután 3 óra tájban taposóaknára lépett a francia-indokínai háborúban és meghalt.

A kiállítást Magyarország belgiumi nagykövete, Kovács Tamás Iván nyitotta meg, aki a többi között arról beszélt: amellett, hogy a magyarok büszkék arra, hogy az olimpiai sportokban a legjobbak között vannak a világon, vagy milyen sok Nobel-díjjal kitüntetett elmét adtak a tudományoknak, vitathatatlanul a fotográfia terén is maradandót alkottak. Elég csak Capa mellett André Kertészre vagy Brassairól szót ejteni - emlékeztetett a magyar fotográfia nagyjaira a nagykövet.

A kiállítás megnyitója után ifj. Balázs János Junior Prima-díjas zongorista adta elő Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Bartók Béla és Dubrovay László műveit. Balázs 1988-ban született és 16 évesen nyerte meg a pécsi nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyt, majd Európa nyugati felén is sorra nyerte a zongoraversenyeket, többször turnézott Japánban, és rendszeresen fellép az Egyesült Államokban is. A kiemelkedő fiatal tehetségeknek járó Junior Prima Díjat 2011-ben kapta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.