A szaporítás ellenére

Reménytelen a berber oroszlán visszatérése a természetbe

A rabati állatkertben zajló sikeres szaporítás ellenére sincs jelenleg valódi esély a berber oroszlán visszatérésére a természetbe.

2014.01.18 21:30MTI
Pirossal a berber oroszlán egykori élettere

A Le Matin című marokkói lap friss tudósítása szerint az oroszlán vadon már kihalt alfajának decemberben öt példánya jött világra az állatparkban. Az intézmény stratégiai igazgatója a lapnak adott interjújában azonban úgy fogalmazott, szinte kizárt, hogy a berber oroszlánok újra megjelenjenek természetes élőhelyükön, az Atlasz-hegységben. Szalma Szliman szerint elsősorban azért, mert manapság lehetetlennek tűnik az oroszlánok ember által elpusztított életterének rehabilitálása. Eltűntek például azok a fajok, amelyekre a berber oroszlánok vadásztak, "és az egész biológiai lánc odavan" - mutatott rá.

A kölykök a park egy olyan programjának eredményeként születtek, amely a már eltűnt vagy a kihalástól fenyegetett fajok megmaradását szolgálja. Ilyen többek közt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) által súlyosan veszélyeztetettnek tartott tarvarjú is.

A berber - más néven Atlasz- vagy núbiai - oroszlán a rabati állatkert jelképe, de Marokkó egészében csodálják. A faj utolsó vadon élő képviselőit 1922-ben látták Tubkalnál, az Atlasz-hegységben. Előzőleg az oroszlánvadászat népszerű sportjuk volt az európaiaknak.

Mivel a természetbe nem tudják visszatelepíteni az alfajt, a rabati állatkertben élő példányoknak az a sorsuk, hogy turistalátványosságként a park hírnevét növeljék.

Az állatkert 2012-ben nyílt meg, azóta csaknem 1,5 millió látogatót fogadott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.