Segítség

72 milliárd forintnyi adomány mentheti meg Detroit műgyűjteményét

Közhasznú alapítványok és filantróp magánemberek 330 millió dollárnyi (72,1 milliárd forintnyi) felajánlást tettek azért, hogy a csődbe ment Detroit városnak adósságai fedezésére ne kelljen eladnia értékes műalkotásait, az egyik legjelentősebb amerikai műgyűjteményt.

2014.01.14 05:23MTI

A csődeljárásban közvetítő illetékesek hétfőn közleményben jelentették be az eddigi felajánlások összegét, hozzátéve, hogy rövidesen várhatóan más alapítványok is bejelentik részvételüket a detroiti műgyűjtemény érdekében indult mentőakcióban. A Detroit Institute of Art (DIA) az ország egyik leggazdagabb művészeti múzeuma, legbecsesebb tárgyainak értéke elérheti a 867 millió dollárt. Kevyn Orr, a Michigan állam által kijelölt csődgondnok a Christie's aukciósházat kérte fel a városi tulajdonban lévő műalkotások értékbecslésére, mondván, hogy a műkincsek is szóba jöhetnek az adósságrendezésnél.

A Christie's decemberben közzétett jelentése szerint az önkormányzati múzeum tulajdonában lévő 66 ezer műalkotás közül a 2800 legértékesebb együttes értéke 454 és 867 millió dollár közé tehető. A detroiti művészeti múzeum olyan becses műalkotásokkal büszkélkedhet, mint Van Gogh egy szalmakalapos önarcképe, amely egymaga akár 150 millió dollárt is érhet, vagy Henri Matisse "Le guéridon" (Asztalka) című olajfestménye, amelynek értékét 40-80 millió dollár közé teszik.

Az adománygyűjtést egy, a csődeljárásban közvetítő szövetségi bíró javasolta, mondván, hogy ha összegyűlik 500 millió dollár, talán a sok millió dollárt érő festmények eladása nélkül is megoldható lesz az adósságrendezés. A legalább 18 milliárd dollárral eladósodott, főleg nyugdíjalapoknak tartozó Detroit júliusban jelentett csődöt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.