Hazatért a francia mű

Majdnem milliókat kaszált a 7 dollárért vett Renoir-képen

Visszakapja a baltimore-i múzeum azt Renoir-képet, amelyről egy nő korábban azt állította, hogy hét dollárért jutott hozzá egy bolhapiacon, de mikor árverésre akarta bocsátani felmerült a gyanú, hogy évtizedekkel korábban a múzeum gyűjteményéből lopták el.

2014.01.10 21:25MTI
Az ominózus Paysage bords de Seine festmény

Leonie Brinkema bíró az ítéletben elutasította Marcia "Martha" Fuqua tulajdonosi igényét. A nő arra hivatkozott, hogy a művet 2009-ben Nyugat-Virginiában vette egy bolhapiacon. A bíró azonban leszögezte: meggyőző bizonyíték igazolja, hogy a festményt 1951-ben a Baltimore-i Művészeti Múzeumból (BMA) lopták el.

Fuqua, aki a pénteki ítélethirdetésen nem jelent meg, 2012-ben akarta aukcióra bocsátani a műalkotást, amelynek értékét a The Potomac Co. árverési ház akkor legalább 75 ezer dollárra (16 millió forintra) becsülte. A múzeum azonban bejelentette, hogy lopott képről van szó, ezért az aukciót törölték, az FBI lefoglalta a művet és nyomozni kezdett az ügyben.

A nő arra hivatkozott, hogy csak egy "ártatlan vásárló", és nem rendelkezik művészettörténeti vagy egyéb szükséges ismeretekkel, hogy azonosítson egy Renoir-képet, és tudomása legyen az eredetéről.

Pierre-Auguste Renoir 1879-ben egy folyóparti vendéglőben vászon szalvétára festette a Paysage bords de Seine című, Szajna-parti tájat ábrázoló alkotást a kedvesének. A művet egyébként az árverési katalógus alaposan túlbecsülte, a szakértői vélemény szerint jelenlegi piaci értéke 22 ezer dollár (közel ötmillió forint) lehet.

A festmény a baltimore-i múzeum fő támogatója, Saidie May gyűjteményéhez tartozott. May röviddel a kép eltűnése előtt hunyt el, és az alkotást még nem sorolták be a múzeum gyűjteményébe. A lopást 1951. november 17-én jelentették, de erről nem találtak rendőrségi jegyzőkönyvet a múzeum irattárában, és a festmény a lopott műkincsek listájára sem került fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.