93 éves volt

Meghalt Yusef Lateef szaxofonos, a dzsessz egyik úttörője

Kilencvenhárom éves korában meghalt Yusef Lateef amerikai tenorszaxofonos, a dzsessz egyik úttörője.

2013.12.25 08:12MTI
Los Angeles Times

Az idős zenészt Massachusetts állambeli otthonában, családja körében érte a halál hétfőn - közölte menedzsmentje helyi idő szerint kedden.

Yusef Lateef több fúvós hangszeren is játszott, valamint olyan eszközökön is, amelyeket ő talált fel. Előszeretettel kísérletezett, a dzsesszt sokszor fűszerezte arab zenével.

A szaxofonos eredeti neve William Huddleston volt. Pályafutása elején Bill Evans néven lépett színpadra, a Yusef Lateef nevet azt követően vette fel, hogy 30 éves korában áttért az iszlám hitre.

Büszke volt arra, hogy muzulmánként elzarándokolt Mekkába. Közel-keleti útjain szerzett benyomásai zenéjére is hatással voltak, így volt ez a Yusef Lateef's Little Symphony című, 1988-ban Grammy-díjjal jutalmazott lemeze esetében is.

Pályája során az amerikai zenész a dzsessz műfajának olyan képviselőivel dolgozott együtt, mint Cannonball Adderley kitűnő alt- és szopránszaxofonos és George Duke énekes, zongorista.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.