A budapesti Roham bárban

Nemzetközi Irodalmi Fesztivál az "észt Banksy"-val

Kívül-belül címmel rendez nemzetközi irodalmi fesztivált Katharina Bendixen íróval mint vendéggel a József Attila Kör (JAK) és az Akademie Schloss Solitude szombaton.

2013.12.06 23:30MTI
Edward von Longus „Respectful businessman“ alkotása

A JAK 2004 óta működik együtt a németországi Akademie Schloss Solitude-del, amelynek keretében magyar írók, társadalomtudósok dolgozhattak a stuttgarti kastélyban, a JAK pedig német alkotókat látott vendégül. Az együttműködés eredményeképp számos mű, fordítás készülhetett el. A két szervezet a tavalyi első közös magyarországi megmutatkozás után szombaton ismét irodalmi fesztivállal várja a budapesti közönséget - közölték a szervezők az MTI-vel.

A fesztivál programja 13 órakor három urbanista csoport Budapest kívül-belül elnevezésű városnéző sétájával indul, melynek során a BUPAP, a Hosszúlépés és a Kortárs Építészeti Központ szakemberei egymást váltva vezetik a túra résztvevőit - mondta el Gaborják Ádám, a JAK elnöke az MTI-nek.

A séta végeztével Koniorczyk Bori és Merker Dávid (Hosszúlépés), Lénárd Anna (BUPAP), valamint Polyák Levente és Szemerey Samu (KÉK) részvételével, Dunajcsik Mátyás író vezetésével rendeznek kerekasztal-beszélgetést a ma városáról, majd az Észt Intézet és Pluralica mutatja be breviáriumsorozatának frissen megjelent, Eeva Park magyarra fordított munkáit tartalmazó kötetét. Az észt író novelláiból Láng Annamária olvas fel.

Az egyik legnevesebb észt street artist, a csak művésznevén ismert Edward von Longus szombat este mutatja be a Roham galériáján a fesztivál alkalmából készített falfestményét a Litos kortárs magyar művészeti alkotóműhellyel közösen.

A Solitude-ösztöndíjas csereprogram idei vendége Katharina Bendixen Németországból. Az író jelenleg egy Budapest-regényen dolgozik, ehhez kapcsolódnak az idei fesztivál Budapest és a városi kultúra köré épülő irodalmi, vizuális és zenei programjai. A fiatal német alkotóval a Rohamban Térey János költő, író, drámaíró beszélget.

Katharina Bendixen bemutatkozása után korábbi és jelenlegi Solitude-ösztöndíjasok - G. István László, Csehy Zoltán és Tóth Kinga - tartanak felolvasást, majd Ughy Szabina költő, szerkesztő és Bach Máté fotográfus A pesti nő című közös blogjának anyagából nyílik fotókiállítás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.