Több mint 30 ország képviselői

Az ősi khmer romváros, Angkor megóvása és helyreállítása tét

Több mint 30 ország régészei, kulturális szakértői és illetékesei kezdtek csütörtökön tanácskozást Kambodzsában az ősi khmer romváros, Angkor megóvásának és helyreállításának további terveiről.

2013.12.06 02:30MTI
Fotó: MTI

A világörökséghez tartozó 12. századi templomegyüttes felújítását célzó, modern technológiákra is építő akciótervet mintegy 300 kambodzsai és nemzetközi szakember vitatja meg, közöttük Aurelie Filipetti francia kulturális miniszter és Kishore Rao, az ENSZ Világörökség Központjának igazgatója.

A konferencián Hun Sen kambodzsai miniszterelnök elmondta, a fórum célja, hogy megtervezzék a romváros felújítását 2014 és 2024 között, amelyben - ahogy az elmúlt évtizedben is - számítanak a nemzetközi közösség segítségére is.

A Jáváról érkezett II. Dzsajavarman uralkodó által alapított Angkor a Khmer Birodalom fővárosa volt 802-1432 között. Fénykorában hatszázezer-egymillió lakosa lehetett, jóval több, mint a világ bármely korabeli városának. A romokat az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) 1992-ben nyilvánította a világörökség részévé, és a nemzetközi összefogásnak köszönhetően 2004-ben lekerült a veszélyeztetett örökségi helyszínek listájáról.

Angkort tavaly mintegy kétmillió turista látogatta meg, idén pedig a hivatalos adatok szerint kilenc hónap alatt már csaknem 1,6 millióan zarándokoltak el a romokhoz, ami jelentősen növelte az ország turizmusból származó bevételeit.

Sok An kambodzsai miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy 1992 óta több mint 60 programot indítottak a romváros templomainak helyreállítására 16 ország és 28 nemzetközi szervezet támogatásával. Ezek egy részét már sikeresen befejezték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.