15 évig tárgyaltak a lopott könyvek visszaadásáról

Visszakerültek az Esterházy-könyvtár kötetei Oroszországból

Visszakerült Oroszországból a kismartoni Esterházy-könyvtárba az a 977 értékes könyv, amelyet 68 éve loptak el szovjet csapatok.

2013.11.26 16:45MTI
Szovjet csapatkivonás 1990-ben - nyomasztó örökséget hagytak hátra

Az Ausztriába visszakerült könyveket digitalizálják, az adatok pedig azon két moszkvai könyvtár számára is elérhetőek lesznek, amelyekben eddig a könyveket őrizték.

A csaknem ezer 16-18. századi kötetet a második világháború végén vitték el a kismartoni Esterházy-kastélyból, amelynek négy évszázad alatt létrejött könyvgyűjteménye a háború előtt még mintegy 70 ezer darabból állt. A szovjet katonák a könyvtár legrégebbi, 17. századi részét, a Bibliotheca Esterhazyana néven ismert törzsgyűjteményt pakolták teherautókra és vitték a mai Oroszország területére.

Ausztria és Oroszország között júniusban született meg az az egyezmény, amely a kötöttek visszaadásáról rendelkezik. Az egyezmény szeptember 1-jén lépett életbe.

A könyvek visszaszolgáltatását tizenöt éves tárgyalások előzték meg. Ausztria az 1990-es évek óta folytatott tárgyalásokat a könyvekről Moszkvával. Az 1998-as orosz visszaszolgáltatási törvény alapján 2003-ban nyújtott be hivatalosan igényt a könyvekre, valamint más műkincsekre is. A 2000-es évek elején több mint háromszáz kötetet szállítottak vissza Ausztriába, az orosz kormány 2011-ben mutatott hajlandóságot az újabb mintegy ezer kötet visszaadására.

A megállapodás alapján a könyvek visszaadásáért "cserébe" a 2013-15-ös osztrák-orosz kulturális évadok részeként bemutatót tartanak Oroszországban a fraknói (Forchtenstein) vár kincstárának és az Esterházy Magánalapítványnak a legbecsesebb tárgyaiból "Esterházy herceg kincsestára a moszkvai Kreml múzeumban" elnevezéssel.

A kulturális évad keretében hangsúlyt fektetnek arra, hogy vidéken is megjelenítsék Oroszországban az osztrák kultúrát. Így például Murmanszkban, a világ első, Lenin nevét viselő atomjégtörőjén rendeznek kortárs művészeti kiállítást egy nemzetközi projekt keretében, Permben pedig az ausztriai Ars Electronica díjnyertes médiaművészeti projektjeiből tartanak kiállítást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.