Jazz

Pátkai Rozina döntős New Yorkban

Pátkai Rozina dzsesszénekesnő bekerült a legjobb öt közé a világ egyik legrangosabb zenei megmérettetésén, a Made in New York Jazz Competition-ön.

2013.11.22 16:27MTI

Az idén augusztusban egy másik amerikai versenyen közönségdíjat nyert előadónak most a Made in New York Jazz Competition legendás dzsesszzenészekből álló zsűrije és a közönség szavazatai alapján sikerült bejutnia a legjobbak közé a szólóénekes kategóriában - közölte az énekes menedzsmentje pénteken az MTI-vel.

Azt a jövő héten hirdetik ki, ki lesz az a tehetség, aki nem csak a legjobbnak járó díjat veheti át, de tavasszal kiemelt vendégként színpadra léphet a New York-i fesztiválon.

A Made in New York Jazz Competition zsűrijében szerepel mások mellett Lenny White világhírű dzsesszdobos, Miles Davis egykori zenésztársa, Joe Lovano Grammy-díjas szaxofonos, valamint Randy Brecker többszörös Grammy-díjas trombitás. Az ötös döntőbe Pátkai Rozina mellett az olasz Anita Vitale, a lengyel Grzegorz Karnas, a kanadai Jaclyn Guillou és az orosz Juliana Rogacseva jutott be.

Pátkai Rozina augusztusban nyerte meg dzsessz kategóriában az amerikai Independent Music Awards (IMA) közönségdíját a Vocé e Eu című dallal. Albuma ugyanezzel a címmel szeptemberben jelent meg.

Az énekesnő olasz gyökerekkel rendelkezik. Klasszikus éneket tanult, és elvégezte az ELTE Bölcsészettudományi Kar magyar és angol nyelvtanári szakát. Dzsesszéneket először Szolnoki Dórától tanult, majd az ETÜD Jazz Konzervatóriumban Winand Gábortól és Elsa Vallétól.

Dzsesszzongorára Nagy János, hangképzésre Bátori Éva és Magyar Hajnal oktatta. Magyar és nemzetközi mesterkurzuson is részt vett. Tavaly Litvániában a Jazz Voices 2012 Nemzetközi Jazzének Versenyen elődöntőbe jutott. Játszott a Pátkai Rozina Trióval, 2012-ben kvintetté bővült a zenekar, és ezzel a formációval rögzítette lemezét (Tóth Mátyás gitár, Pecze Balázs trombita, Soós Márton nagybőgő, Cseh Balázs dob).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.