142,4 millió dollárért kelt el

A katari emír testvére vásárolta meg rekordáron Francis Bacon triptichonját

A katari emír lánytestvére vásárolta meg értesülései szerint Francis Bacon rekordáron, 142,4 millió dollárért (31,7 milliárd forintért) elárverezett triptichonját Lucian Freudról.

2013.11.20 07:13MTI
MTI

A Three Studies of Lucian Freud című nagyméretű triptichon a legdrágábban elkelt mű, amely valaha árverésre került.

A múlt heti New York-i aukción az Acquavella Gallery tette a győztes ajánlatot, de már akkor többen úgy vélekedtek, hogy az intézmény egy névtelenségbe burkolózó vevő megbízásából licitált.

A The New York Post kedden több forrásra hivatkozva azt írta, hogy al-Majassza bin Hamad ász-Száni, a katari uralkodó 30 éves lánytestvére volt a vásárló.

A lap szerint a hercegnő jelenleg a műkincspiac legbefolyásosabb személyisége, ő válogatja és szerzi be a műveket a Jean Nouvel francia építész által tervezett és a tervek szerint 2014 év végén megnyíló Katari Nemzeti Múzeum gyűjteményébe.

A The New York Post úgy tudja, hogy vélhetően az emír húga vette meg Mark Rothko és Damien Hirst egy-egy munkáját is.

A művek összesen 158 millió dollárért keltek el a Sotheby's aukciósház közelmúltbeli árverésén. A katari uralkodócsalád volt az, amely a Vanity Fair című magazin szerint 2011-ben magántranzakció keretében abszolút rekordot jelentő 250 millió dollárt fizetett Paul Cézanne Kártyajátékosok című festményéért.

Al-Majassza bin Hamad ász-Száni befolyását a tekintélyes Art Review is elismerte, amikor a múlt hónapban a hercegnőt sorolta a műkincspiac száz legbefolyásosabb emberét tömörítő, évente közreadott listája élére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.