Georg Büchner-díj

Sibylle Lewitscharoff nyerte el a legjelentősebb német irodalmi elismerést

A bolgár-német származású Sibylle Lewitscharoff írónőnek ítélték oda idén Németország legjelentősebb irodalmi elismerését, a Georg Büchner-díjat.

2013.10.28 01:29MTI

Az 59 éves szerző "kiapadhatatlan megfigyelőerővel, elbeszélői képzelőerővel és nyelvi leleményességgel fürkészi annak határait, amit hétköznapi valóságunknak tartunk" - indokolta a választást az elismerést adó Német Nyelvi és Költészeti Akadémia.

A 19. századi német forradalmárról és drámaíróról elnevezett díjjal 50 ezer euró pénzjutalom jár. A 62. alkalommal odaítélt elismerés korábbi díjazottjai között szerepel Erich Kästner, Günter Grass, Heinrich Böll és Friedrich Dürrenmatt. Sibylle Lewitscharoff egy 40-es években bevándorolt bolgár orvos és egy német nő gyermeke.

Könyveit és életművét már számos kitüntetéssel ismerték el, köztük az Ingeborg Bachmann-díjjal, a Lipcsei Könyvvásár díjával, a Berlini Irodalmi Díjjal és a Kleist-díjjal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.