Még mindig a második világháború

Voronyezsnél lelőtt magyar gép legénységének maradványaira bukkantak

Számtalan repülőgép-alkatrészt és a legénység maradványait is megtalálták a Voronyezs környékén lelőtt magyar bombázó roncsait kutatók.

2013.10.25 22:25MTI
Magyar katonai temető Oroszországban

A Caproni 135-ös bombázót 1942. október 31-én lőtték le Voronyezs térségében. Hetvenegy évig voltak a föld alatt a roncsdarabok Kopanyiscse falunál, amely a dél-oroszországi Voronyezstől mintegy 60 kilométerre délre található.

A települést nem foglalták el megszálló csapatok, ugyanakkor az ellenséges repülők légicsapásainak ki volt téve - írta az orosz hírportál.

Azt feltételezik, hogy a bombázó annak a magyar repülőszázadnak a tagja volt, amely a Belgorodi területen lévő Ilovka településnél állomásozott a második világháborúban. Ebből a géptípusból 24 darab szolgált a keleti fronton a magyar katonai légierőnél, közülük mindössze kettőt lőttek le a szovjet csapatok.

A magyar bombázó nyomait, a gép néhány darabját tavaly ősszel találták meg a roncskutatók. A moe-online.ru cikke szerint kevés maradt a Caproniból, mert nagy része elégett, ami pedig megmaradt, azt elhordták a helyi lakosok. Az orosz kutatók egy ezüst kétpengőst már a magyar kutatók előtt megtaláltak.

A héten sikerült kiásni a hűtőbordák darabjait, a főtengely és a motor megmaradt részét, valamint a fényképező-berendezés állásszögét vezérlő rudazatot. A televízióban bemutatták a pilóta szarvkormányának egy darabját a Caproni felirat töredékével. Megtaláltak egy egyenruhagombot is, valamint a halottak csontjait.

A moe-online.ru kiemelte, hogy a magyar roncskutatók nagy gondossággal vizsgálták át a bombázó lezuhanásának helyét, hogy honfitársaik maradványaiból semmi ne maradjon a földben.

Magó Károly, a magyar roncskutató csapat vezetője az NTV orosz televíziónak elmondta, hogy a négyfős legénység Asztalos Ferenc zászlós parancsnoksága alatt vett részt a bevetésben.

A magyar szakember arról is beszámolt az orosz televíziónak, hogy Seregélyesen előkerült egy orosz Il-2-es roncsa a pilóta földi maradványaival együtt, akit 2013. szeptember 2-5. között exhumáltak a Don kutató egyesülés képviselőjével, Borisz Davidov orosz hadtörténésszel. Kiderült, hogy egy Voronyezs megyéből származó orosz pilótáról, Lev Vorobjovról van szó.

A moe-online.ru szerint az még kérdés, hogy mi lesz a magyar repülősök maradványaival. A magyar kutatók hosszas egyeztetés elé néznek az orosz kulturális minisztériummal. Valószínűleg a rudkinói magyar katonai temetőben temetik el a legénység tagjainak maradványait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.