Kassa-Budapest

Martonyi: a 19. századnak sokat köszönhet a világ

A tizenkilencedik század történelmi jelentőségét méltatta Martonyi János szerdán Kassán, a Budapest és Kassa urbanisztikai fejlődésének párhuzamait bemutató kiállítás megnyitóján.

2013.10.23 22:44MTI
Fotó: MTI

A külügyminiszter a felvidéki város Kelet-szlovákiai Múzeumában úgy fogalmazott: bár a jelen rengeteg, hihetetlen és gyors változást hozott a világnak, ám a tizenkilencedik század volt az, amelynek köszönhetjük egyebek mellett a közvilágítást, a közegészségügy megteremtését, a vasutat, akkor "jelentek meg a korszerű városok". Martonyi János szólt arról, hogy mindezek a vívmányok legalább olyan fontosak voltak, mint a digitális forradalom.

A tizenkilencedik században hatalmas változások zajlottak le az ember szellemi életében is, akkor jelentek meg a demokratikus intézmények, a jogállamiság, a tolerancia eszméje. A Kassa Európa Kulturális Fővárosa 2013 programsorozatába szervesen illeszkedő "Párhuzamos történetek - Budapest és Kassa - főváros és régiócentrum a 19. század második felében" című kiállítás megnyitóján megjelent Rudolf Schuster, Szlovákia volt köztársasági elnöke is.

A kiállítás anyagát a Budapesti Történeti Múzeum munkatársai a kelet-szlovákiai múzeummal valamint a kelet-szlovákiai galériával és levéltárral együttműködve állították össze. A tárlat január 26-ig tekinthető meg. Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország kassai főkonzulja az MTI-nek azt mondta, hiánypótló, a maga nemében egyedülálló tárlatról van szó, amely mind tematikájában, mind pedig a látnivalók tekintetében olyan, amelyet Szlovákiában most először mutatnak be.

A tablók a 19. századi Pest és Buda fejlődéséről szóló fotók, építészeti tervek, metszetek és egyéb kiállítási tárgyak széles körét tárják a látogatók elé úgy, hogy a főváros urbanisztikai változásait párhuzamba állítja a Kassán ugyanezen időben történtekkel. Az anyag komplex képet nyújt a két város gyáriparának, építészetének, közigazgatásának és tömegközlekedésének korabeli megújulásáról, ezen kívül bemutatja a két város kulturális értékeit is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.