A világhírű karmester tiszteletére

Átadták a Zeneakadémia Solti Györgyről elnevezett kistermét

A Zeneakadémia megnyitó ünnepségének részeként kedden Orbán Viktor miniszterelnök és Eduárd kenti herceg átadta az épület Solti György világhírű karmesterről elnevezett kistermét.

2013.10.22 19:07MTI
MTI

Az eseményen Bogyay Katalin, az UNESCO Közgyűlésének elnöke elmondta: egy régi álom beteljesülése, hogy Solti György nevét veszi fel az akadémia kisterme.

Az egykori karmester olyan szimbolikus alakja a magyar és a világ zenei művészetének, aki képes összekötni a Magyarországot a világgal - fogalmazott. Hozzátette: Solti György életművének üzenete, hogy segíteni kell a fiatalokat. A most átadott kisteremben főként az opera szak vizsgáit tartják, és kamaraoperaként is működik majd.

Solti György (1912-1997) zenei tanulmányait a budapesti Zeneművészeti Főiskolán végezte, Bartók Béla, Dohnányi Ernő, illetve Kodály Zoltán is tanította. 1930 és 1937 között az Operaház karmestere volt. 1939-ben Svájcba emigrált.

Dolgozott egyebek mellett a Bajor Állami Opera zenei vezetőjeként, a Covent Garden Opera zeneigazgatójaként, a párizsi Opera zenei tanácsadójaként, a Londoni Filharmonikusok vezető karmestereként és a Salzburgi Fesztivál zeneigazgatójaként.

Karmesteri munkásságának elismeréseként az angol királynő 1972-ben nemesi rangra emelte. Hanglemezfelvételeivel világszerte több díjat nyert. 1990-ben Bartók-, 1995-ben Leonard Bernstein-díjjal tüntették ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.