Bacon egyik mesterműve

20 milliárd forint egyetlen festményért

Becslések szerint legalább 85 millió dollárért (18,5 milliárd forint) kelhet el Francis Bacon (1909-1992) ír származású brit festőművész Lucian Freudot ábrázoló triptichonja.

2013.10.12 06:30MTI
A Three Studies of Lucian Freud (1969) című alkotás - ezért 85 millió dollár?

A két évvel ezelőtt elhunyt brit realista festőt megörökítő alkotásra, amelyet most először bocsátanak árverésre, a Christie's novemberi New York-i aukcióján licitálhatnak az érdeklődök.

A Three Studies of Lucian Freud (1969) című alkotást Bacon egyik mesterműveként tartják számon. A triptichont október 13. és 18. között láthatja először a nagy-britanniai közönség a Christie's londoni fiókjában.

Bacon egy kisebb, szintén barátjáról és művésztársáról, Freudról készített "próbajellegű" triptichonja 23 millió fontért (7,9 milliárd forint) cserélt gazdát egy 2011-es liciten. Az 1965-ben készült Three Studies for a Portrait of Lucian Freud című alkotás leütési árát előzetesen 7-9 millió font közé becsülték - emlékeztet a BBC News.

A Christie's európai részlegének háború utáni és kortárs művészeti alkotásokat felvonultató aukcióiért felelős Francis Outred szerint a négy évvel később született Three Studies of Lucian Freud című alkotás "igazi mestermű" és a jelenlegi aukciós érában felbukkanó festmények közül az egyik legpompásabb.

Mint elmondta, az alkotás kétség kívül a 20. századi művészet egyik legkiemelkedőbb darabja, amelyet maga Bacon is a kedvencei közé sorolt. Bacon és Freud 1945-ben találkozott, és közeli barátságba kerültek. Mindketten számos alkalommal megfestették egymást, mielőtt elhidegültek egymástól az 1970-es években.

Az elsősorban triptichonjairól híres Bacon 1969-ben, a londoni Royal College of Art falai közt festette meg a most árverésre kerülő alkotást, miután saját műhelye leégett. A mű egyike Bacon Freudot megörökítő két máig és teljes egészében fennmaradt triptichonjának. Outred szerint az 1966-ban festett másik alkotást 1992-ben látta utoljára a nagyközönség, és azóta "senki sem tudja, hogy hol van".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.